Matematik

10 x + 18 ≥ 98

20. marts 2020 af xdmester - Niveau: 8. klasse

hejsa.

nogen der kan fortælle mig hvad det her giver? 10x+18≥98 

har nemlig ingen anelse

må meget gerne komme med en forklaring ogsÅ


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2020 af janhaa


10x + 18 ≥ 98

10x ≥ 80

x  ≥ 8


Svar #2
20. marts 2020 af xdmester

janhaa kan du komme med en mere specifik forklaring?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2020 af Larsdk4 (Slettet)

#2

janhaa kan du komme med en mere specifik forklaring?

.


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. marts 2020 af ringstedLC

#2:

\begin{align*} 10x+18 &\geq 98 \\ 10x+18-18 &\geq 98-18\text{ ; som ved ligningsl\o sning} \\ 10x &\geq 80\text{ ; alm.\,reduktion} \\ \frac{10\cdot x}{10} &\geq \frac{80}{10}\text{ ; dividerer med et positivt tal} \\ x &\geq 8 \\ \end{align*}

altså samme metode som ved " = ".

Husk: "≥" betyder ">" og "=".


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. marts 2020 af ringstedLC

Ved løsning af uligheder gælder stort set de samme regler som ved løsning af ligninger; alt er tilladt, undtagen division med "0", sålænge det gøres på begge af sider af lighedstegnet..

Men når der ganges eller divideres med et negativt tal, skal ulighedstegnet vendes om. Eksempel med division for at isolere x:

\begin{align*} -3\cdot x &> 6 \\ \frac{-3\cdot x}{{\color{Red} -3}} &\;{\color{Red} <}\; \frac{6}{{\color{Red} -3}} \\ x &<-2 \end{align*}

Eksempel med multiplikation for at isolere x:

\begin{align*} -x+3 &> 6 \\ -x+3-3 &>6-3 \\ -x &>3 \\ -x\cdot ({\color{Red} -1}) &\;{\color{Red} <}\; 3\cdot ({\color{Red} -1}) \\ x &< -3 \end{align*}

Dette gælder også ved "≤, ≥".


Skriv et svar til: 10 x + 18 ≥ 98

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.