Kemi

redoxreaktion

23. marts 2020 af SandyK - Niveau: B-niveau

opgaven lyder:

afstem redoxreaktionen for Fehlings reagens.

R-CHO(aq)+Cu2+(aq)-->R-COO-(aq)+Cu2O(s) (basisk opløsning)

Læg mærke til R-COO- er en carboxylsyre der har afgivet sin hydron. Den har samme oxidationstal som alle andre carboxylsyrer R-COOH.

Jeg aner virkelig ikke hvordan jeg skal afstemme den


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2020 af Heptan

Kobber går fra OT = +2 til OT = +1.

Carbon går fra OT = +1 til OT = +3.

Aldehyd: Det kan man se ved at oxygen i aldehyd laver to bindinger, så den stjæler 2 elektroner, og hydrogen donerer 1 elektroner, så i alt har carbon mistet 1 elektron, så carbon har en "ladning" på +1.

Carboxylat: Tilsvarende i carboxylat stjæler det ene oxygen 2 elektroner, og det andet oxygen stjæler 1 elektron, dvs. carbon har en "ladning" på +3.

Det er ikke rigtige ladninger, men det er nemmere at forstå sådan.


Svar #2
23. marts 2020 af SandyK

så OT for RCHO er +1

OT for Cu2+ er +2

OT for Cu2O er +1

men hvad er OT for RCOO-?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2020 af Heptan

RCOO- er den jeg kalder carboxylat, så den har OT = +3.


Svar #4
23. marts 2020 af SandyK

okay, tusind tak


Svar #5
23. marts 2020 af SandyK

min reaktion er blevet:

RCHO+Cu2++5OH--->RCOO-+Cu2O+3H2O

Er det rigtigt? eller er det helt forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. marts 2020 af Heptan

Ja næsten, du mangler lige et 2-tal:

RCHO+2Cu2++5OH--->RCOO-+Cu2O+3H2O


Svar #7
23. marts 2020 af SandyK

okay, tusind tak for hjælpen, sætte stor pris på den :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. marts 2020 af Heptan

Ikke noget problem :D


Skriv et svar til: redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.