Kemi

Opløselighed

20. maj 2020 af unicorn66 - Niveau: A-niveau

Hvad er opløselighederne af de to salte Al(OH)3 og Al(NO3)3 i vand ved pH = 7?
Ksp(Al(OH)3) = 4,6 x 10-33
Ksp(Al(NO3)3) = 2160

Er det tungt eller letopløseligt?

Brugbart svar (1)

Svar #1
20. maj 2020 af janhaa

Al(NO3)3 => Al3+ + 3NO3-

Ksp = x*(3x)3 = 27x4 = 2160

x = 3


Svar #2
20. maj 2020 af unicorn66

Og hvordan kan man afgøre om det er tungt eller letopløseligt?
Jeg ville umiddelbart sige at al(oh)3 er tungopl, og Al(NO3)3 er letopl, er det et fornuftigt antagelse?
Hvilket betydning vil pH have for opløseligheden

Brugbart svar (2)

Svar #3
20. maj 2020 af Goten (Slettet)

1) Opskriv opløselighedsproduktet
Ksp(Al(OH)3)= 4,6 · 10-33

2) Opskriv reaktionsskemaet
Al3+ (aq) + 3 OH- (aq) → Al(OH)3 (aq)

3) Find forholdet mellem reaktanterne
Forholdet er 1:3, eftersom 1 aluminiumion kræver 3 hydroxidioner.

4) Opstil en ligning, der beskriver ligevægtsudtrykket
Eftersom reaktanterne reagerer i forholdet 1:3, kræves der x antal mol af aluminiumioner og 3x antal mol af hydroxidioner. Nu kan ligevægtsudtrykket altså opskrives:
x · (3x)3= 27 x4= 4,6 · 10-33

5) Beregn x i ligevægtsudtrykket
4√((1/27) · 4,6 · 10-33)= 3,6 · 10-9
Der kan altså opløses 3,6 · 10-9 molær Al(OH)3 i vand.

6) Omregn til gram per 100 mL vand
Udregn først den molare masse, hvor værdierne for hhv. aluminium, oxygen og hydrogen kan findes i et periodisk system.
1 · 26,98 + 3 · 16,0 + 3 · 1,008= 78,004 M

Dernæst ganges opløseligheden i enheden molær med molarmassen, hvorefter den divideres med 10 for at omregne per liter til per 100 mL.

(3,6 · 10-9 · 78,004) / 10= 2,8 · 10-8 g / 100 mL vand

Der kan altså opløses 2,8 · 10-8 g per 100 mL vand. Et salt er letopløseligt, hvis der kan opløses mere end 2 gram per 100 mL opløsningsmiddel (andre kilder siger mere end 1 gram). Derfor er det tungtopløseligt.


Svar #4
20. maj 2020 af unicorn66

Så over 2g er letopløseligt
Under er tungtopløselig

Hvad med for Al(NO3)3 , jeg får det til 0,637 er det korrekt??
Er de så begge tungtopløselige?


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. maj 2020 af Goten (Slettet)

#5
Under 2 gram er tungtopløseligt, men også præcist 2 gram.

Jeg får Al(NO3)3 til 63,69 gram per 100 mL, og det burde også være letopløseligt, siden det er et nitratholdigt salt. Hvordan ser din udregning ud?


Svar #6
20. maj 2020 af unicorn66


Jeg kom vidst til at divider resultatet med 100

Men metoden giver god mening, mange tak for svar!:-)

Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.