Biologi

Hvilke stamtavle passer til henholdsvis sygdom A b c

25. maj 2020 af hwj232 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe med den her biologi opgave, forstår det simpelhent ikke.

Vedhæftet fil: Billede uden titel4544.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2020 af Croissanten

Af hvad jeg lige umiddelbart kan tænke mig frem til - Må meget gerne rettes hvis der er fejl :)

Figur 1 = Albinisme --> Det er fordi at hvis det var en dominant sygdom, ville den ene forælder være syg, men i dette tilfælde er de bærer af sygdommen, derfor må den være recessiv.

Figur 2 = Keratosis --> Det er fordi, at det er kønsbundet. Dette betyder at moren afgiver sit X-kromosom til sønnen og faren afgiver sit X-kromosom til datteren.

Figur 3 = Hæmofili --> Blødersygdom som oftest rammer kun mænd og meget meget sjældent kvinder.

Figur 4 = Chorea Huntington --> Det er fordi at den ene forælder er sygdommen og da sygdommen er dominant er der 50% risiko for at børnene bliver syge.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. maj 2020 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2020 af Soeffi

#2. Hvid = rask, men kan være bærer af sygdommen. Sort = syg og bærer demed også sygdommen. Recessiv betyder, at der kan være raske bærere, dvs. to raske forældre kan få et barn, der er sygt.

Der er raske bærere i stamtavle 1) og 3). For stamtavle 3) gælder endvidere, at kun mænd får sygdommen, hvilket vil sige, at 3) må være kønsbundet.

Dvs. at i stamtavle 1) er sygdommen autosomal recessiv og i 3) er den kønsbundet recessiv.

Sygdommen i stamtavle 2) er kønsbundet, hvilket ses af, at syge mænd kun kan få syge døtre, men ikke syge sønner. 

Tilbage er 4), der ved hjælp af udelukkelsesmetoden må være autosomal dominant. Det passer med, at der ikke er raske bærere på stamtræet, og at syge mænd kan få syge børn af begge køn.

PS: Recessive kønsbundne sygdomme kan kun sidde på X-kromosomet. Sønner får moderens X-kromosom, og kan dermed kun arve sygdommen fra deres mor. En dominant kønsbunden sygdom, der sidder på faderens X-kromosom, kan ikke gives videre til hans søn.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2020 af Soeffi

#3...Hvid = rask, men kan være bærer af sygdommen. Sort = syg og bærer demed også sygdommen. Recessiv betyder, at der kan være raske bærere, dvs. to raske forældre kan få et barn, der er sygt. Omvendt betyder dominant, at to raske forældre ikke kan få et sygt barn, og at et sygt barn må have en syg fader eller moder.

Skriv et svar til: Hvilke stamtavle passer til henholdsvis sygdom A b c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.