Matematik

Hvor meget er der i glasset?

12. juni 2020 af Capion1 - Niveau: A-niveau

Til de kommende studenter, - andre må også gerne:
SP 120620201404.JPG

Vedhæftet fil: SP 120620201404.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2020 af janhaa

not\,\,sure:\\ y=\sqrt{x}\\ x=y^2\\ A(y)=\pi x^2=\pi y^4\\ V(y)=\int_0^3 \pi y^4\,dy=\pi \frac{y^5}{5}|_0^3=\frac{243 \pi}{5}\\ \\V_{true}(y)=\sin(60^o)V(y)=\frac{243\sqrt{3}\pi}{10}


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. juni 2020 af StoreNord

Vippes glasset tilbage til lodret, er dybden vel 7,5 ?


Svar #3
12. juni 2020 af Capion1

Tegningen # 0 vil ikke fremstå helt nøjagtig, når den præsenteres på skærmen.
Væskeoverfladen i # 0 skærer x-aksen i  (9 - √3 ; 0) = (7,267949... ; 0) .
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2020 af StoreNord

hm


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2020 af StoreNord

hm. Jeg troede lige, jeg var snedig.


Svar #6
12. juni 2020 af Capion1

# 1
Glassets fulde volumen er  \frac{81\pi }{2} = 127,234502...
Resultatet # 1 er 132,225973..., som skulle have været mindre end det fulde volumen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juni 2020 af janhaa

#6

# 1
Glassets fulde volumen er  \frac{81\pi }{2} = 127,234502...
Resultatet # 1 er 132,225973..., som skulle have været mindre end det fulde volumen.

I know, maybe I just need to adjust for the limits..


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. juni 2020 af ringstedLC

\begin{align*} V_{\text{x-akse}} &= \pi \int_{0}^{b}\sqrt{x}^{\,2}\,dx \;,\;b=9-\frac{\sqrt{9}}{\tan(60^{\circ})}=9-\sqrt{3} \\ V_{\text{y-akse}} &= 2\pi \int_{0}^{\sqrt{b}}x \cdot x^2\,dx \end{align*}


Svar #9
14. juni 2020 af Capion1

Volumen i glas.jpg.

Vedhæftet fil:Volumen i glas.jpg

Svar #10
14. juni 2020 af Capion1

Tilføjelse til # 9
Der skal, til integralet* i # 9, lægges integralet af (πx) i intervallet [0 ; 28/3 - 2√3] til.
___________
* Er kun volumenet af den "den skrå" del. 
 


Brugbart svar (2)

Svar #11
14. juni 2020 af Soeffi

#0. Rumfanget af en omdrejnings-paraboloide er 0,5·højde·grundflade.

Her er grundfladen en ellipse med a = 2,6959 og b = 3,1308, dvs. dens areal er: π·2,6959·3,1308 = 26,5161. Højden er 6,3664. Dette er fundet i Geogebra som vist nedenfor.

Rumfanget er dermed: 0,5·6,3664·26,5161 = 84,406.

Dette svarer til et lodret glas, der er fyldt på til højden 7,33.

Vedhæftet fil:parabelglas.png

Brugbart svar (1)

Svar #12
14. juni 2020 af ringstedLC

#8 er forkert, da beregningen af b ikke holder.


Svar #13
15. juni 2020 af Capion1

# 11
Den vinkelrette højde er jeg med på. Den er      \frac{109}{24}\sqrt{3}-\frac{3}{2}

Den grønne og den røde længde er jeg også med på.
Jeg kan derimod ikke indse, at de to linjer er henholdsvis lille- og storakse for paraboloidens grundflade.
Den grønne linje halveres af andenaksen, men det gør den røde ikke. 
 


Brugbart svar (1)

Svar #14
15. juni 2020 af Soeffi

#13

Det er rigtigt...de to akser halverer hinanden: a = 2,7266 og b = 3,1308, dvs. rumfang = 
0,5·π·2,7266·3,1308·6,3664 = 85,3677.

Dette svarer til et lodret glas, der er fyldt til højden 7,37.

Tegningen snyder, fordi de to akser er tegnet i samme plan. I virkeligheden står den grønne akse vinkelret på tegningens plan.

Vedhæftet fil:parabelglas.png

Brugbart svar (1)

Svar #15
15. juni 2020 af Soeffi

#14. Stadig forkert...

Nedenunder er glasset tegnet i Geogebra 3D. Den halve lilleakse bliver: 2,71133 og rumfanget: 84,88672.

Jeg må indrømme, at jeg troede, at spørgsmålet kunne løses i 2D, men det er nok sværere end ventet.

Vedhæftet fil:parabelglas3d.png

Brugbart svar (0)

Svar #16
15. juni 2020 af Soeffi

#15. Jeg tror, at jeg har 2D løsningen...

Lilleakse bliver storakse·cos(30°) =  5,42265 som vist:

Jeg indså det, da jeg så billedet af ellipsen ovenfra.

Vedhæftet fil:parabelglas2d-akser.png

Svar #17
15. juni 2020 af Capion1

# 15                          # 9 og 10 annulleres.
Jeg sender denne beregning, som synes at være helt i overensstemmelse med # 15.
Jeg skal senere redegøre for opstillingen, men vil nu ud i det gode vejr.
Foreløbig tak i øvrigt for de gode indlæg.
Valget af glassets form var taget for ikke at skulle arbejde med mere omfattende funktioner.
Men opstillingen nedenfor skulle være model for et generelt udseende glas, der ikke, som
omdrejningsparaboloiden, nødvendigvis har en færdig formel for "det skæve rumfang".
SP 150620201344.JPG

Vedhæftet fil:SP 150620201344.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #18
15. juni 2020 af Soeffi

#16. 2D løsningen:

 

Vedhæftet fil:2Dberegning.png

Svar #19
17. juni 2020 af Capion1

# 17  continuat:
SP 170620200100.JPG

Vedhæftet fil:SP 170620200100.JPG

Skriv et svar til: Hvor meget er der i glasset?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.