Kemi

Titrering

15. juni 2020 af anee0030 - Niveau: B-niveau

Hej er der en der gider og hjælpe mig med denne her spørgsmål?

Afstem følgendereaktion og beregn sådet max. teoretiske udbytte af NH3, man kan få, hvis man anvender henholdsvis 300g H2og 200 g N2.
Hvilken af de to reaktanter er begrænsende? 

H2 + N2 -> NH3


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. juni 2020 af mathon

\small \begin{array}{lccccc} \textup{reaktion:}&3\,H_2\,_{\textit{(g)}}&+&N_2\,_{\textit{(g)}}&\longrightarrow &2\,NH_3\,_{\textit{(g)}}\\ \textup{\ae kvivalente m\ae ngder:}&\left (3\cdot 2\cdot 1.008 \right )\;g&&\left (2\cdot 14.007 \right )\;g&&\left (2\cdot (14.007+3\cdot 1.008) \right )\;g\\ &6.048\;g&&28.014\;g&&34.062\;g\\ \textup{aktuelle m\ae ngder:}&300\;g&&200\;g\\\\ 300\textup{ g }H_2\textup{ \ae kvivalerer:}&&&\frac{300}{6.048}\cdot 28.014\;g=1389.58\;g\quad N_2\\ \textup{hvoraf ses, at 200 g }N_2\textup{ er}\\ \textup{den begr\ae nsende reaktant.}\\\\ \textup{Teoretisk maksimale}\\ NH_3\textup{-udbytte:}&{m_{NH_3}}^{\textup{max}}=&&&&\frac{200}{28.014}\cdot \left ( 34.062\;g \right )=243.178\;g \end{array}


Svar #2
15. juni 2020 af anee0030

Kan du forklare det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2020 af mathon

Ud fra reaktionsskemaet ser du, at 3 mol H2 ækvivalerer 1 mol N2, hvilket 
betyder:
                    6,0848 g H2 ækvivalerer/kan reagere med 28,014 g N2
Mutipliceres ækvivalentmængderne med 49,6032 får du:

                    300 g H2 ækvivalerer/kan reagere med 1389,58 g N2
men der er kun 200 g N2 at reagere med. Altså er m(N2) den begrænsende faktor.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2020 af mathon

                          \small \begin{array}{l|c|c|c|c|c|} \textsl{\textit{{\color{Blue}\textbf{ i oversigt}}}}&3\,H_2&+&N_2&\longrightarrow &2\,NH_3\\\hline \textup{masse}/g&300/\mathbf{{\color{Red} 43.18}}&&200&&\mathbf{{\color{Red} 243.20}}\\\hline \textup{molmasse}/\frac{g}{mol}&2.016&&28.014&&17.031\\\hline \textup{antal mol}&21.42&&7.14&&14.28\\\hline \textup{koefficienter} &3&&1&&2 \end{array}


Skriv et svar til: Titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.