Kemi

Titreringsopgave

21. juli 2020 af kunkemi1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder her igen og øver mig på nogle opgaver. Jeg er dog løbet ind i problemer med følgende opgave:

20,00 mL 0,1000 M HCl titreres med 0,1000 M NaOH. Beregn pH efter tilsætning af 19,98 mL af NaOH-opløsningen.

Her er min fremgangsmetode:

Jeg udregner mol vha. n=c*V og får

n(H3O+)=n(HCl)= 0,1M*0,02L=0,002 mol

n(OH-)=n(NaOH)=0,1M*0,01998L=0,001998 mol

Det ses, at 0,002mol-0,001998 mol=2*10^(-6) mol

Så udregner jeg den nye stofmængdekoncentration vha. c=n/V og får:

c=2*10^(-6)mol/0,03998L=5*10^(-5)

Til sidst anvender jeg  pH=-logcs og får så:

pH=-log(5*10^(-5))=4,3

Men jeg ved også, at der findes formlen pH=-log[H3O+], og hvis jeg anvender den, får jeg:

pH=-log[2*10^(-6)]=5,7 pH

Dette giver altså et andet resultat, men hvilken metode er rigtig og hvorfor? Jeg tror, at jeg har forvirret mig selv.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juli 2020 af mathon

                  \small \begin{array}{lllll} HCl\,_{\textit{(aq)}}\textup{ er en }\\ \textup{st\ae rk syre, hvorfor}&\left [ H_3O^+ \right ]=c_s(HCl)=5\cdot 10^{-5}\;M\\ \textup{og dermed}\\& pH=-\log\left ( 5\cdot 10^{-5} \right )=4.3 \end{array}


Svar #2
22. juli 2020 af kunkemi1 (Slettet)

Tak for dit svar.


Skriv et svar til: Titreringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.