Kemi

Partialtryk

21. juli 2020 af wohoo1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe? 

Ved høje temperaturer og i tilstedeværelse af en katalysator er vand og kulmonoxid i ligevægt med kuldioxid og brint:

CO (g) + H2O (g)  →  CO2 (g) + H2 (g)

En tom beholder på 50,0 L tryksættes med 20,0 atm kulmonoxid ved 25 °C. Derefter tilføjes 1,00 L vand og beholderen opvarmes til 600 °C hvorved alt vandet kommer på gasform og ligevægten indstilles.

Hvis ligevægtskonstanten er 2,78 ved 600 °C hvad bliver så partialtrykket af CO ved ligevægt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juli 2020 af mathon

Partialtrykket af CO er lig med molbrøken af CO.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juli 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{llll} \textup{antal mol:}\\& n(CO)=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}=\frac{\left (20.0\; atm \right )\cdot \left (50.0\;L \right )}{\left (0.082057\; \frac{atm\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left (298.15\;K \right )}\\\\& n(H_2O)=\frac{1000\; g}{18.015\;\frac{g}{mol}}\\\\\\ &\underset{n(CO)-x}{CO\,_{\textit{(g)}}}\;+\underset{n(H_2O)-x}{\;H_2O\,_{\textit{(g)}}}\; \rightleftharpoons \;\underset{x}{CO_2}\,_{\textit{(g)}}\;+\;\underset{x}{H_2}\,_{\textit{(g)}}\\\\ \textup{ligev\ae gtsbr\o k:}\\& \frac{x^2}{\left (n(CO)-x \right )\cdot \left ( n(H_2O)-x \right )}=2.78\quad 0<x<40.87\\\\\\& \textup{Regn selv videre.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juli 2020 af mathon

tekstkorrektion:

                   Partialtrykket af CO er lig med CO's molbrøk af totaltrykket.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. juli 2020 af mathon

                         \small \begin{array}{l|c|c|c|c|c} \textup{i ligev\ae gt}&CO&H_2O&CO_2&H_2&\textbf{sum}\\ \hline \textup{molfordeling:}&11.67&26.30&29.21&29.21&96.39 \end{array}\\\\\\\\

.

             \small \begin{array}{llllll} \\\\\\ \textup{Ligev\ae gtstotaltryk:}&p_{total}=\frac{(96.39\; mol)\cdot\left ( 0.082057\;\frac{atm\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+600)\;K \right )}{50\;L}=138.123\;atm\\\\ \textup{Ligev\ae gtspartialtryk CO:}&p_{CO}=\frac{11.67}{96.39}\cdot \left ( 138.123\;atm \right )=16.72\;atm \end{array}


Skriv et svar til: Partialtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.