Matematik

Sandsynlighed

23. august 2020 af hejhej1005 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Har fået et spørgsmål som lyder sådan her:

Lars og Anne undersøger sandsynligheder ved kast med en 10-sidet terning

Beregn sandsynligheden for at de får 1 efterfulgt af 2 på 2 kast, svar angives som brøk?

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2020 af Capion1

Problemet her er, at den 10-sidede "terning" s sider ikke har lige stor sandsynlighed for udfald.


Svar #2
23. august 2020 af hejhej1005 (Slettet)

Forstår ik

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2020 af Capion1

Der er fem legemer, som er regulære, d.v.s. legemets sider alle er ens i form og størrelse.
Deriblandt er ikke legemet med 10 sider.
Skal man spille ærligt spil med dette legeme, skal der gøres noget ved det, så alle ti sider på
længere sigt vil falde ud lige mange gange.
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. august 2020 af PeterValberg

Jeg tænker ikke, at man, i en opgave om simpel sandsynlighed
i folkeskolen, skal tage højde for, at en terning kan være andet end fair.
Så forudsat, at terningen er fair, så er sandsynligheden for et givent udfald
det samme som for alle andre mulige udfald, - nemlig en tiendedel...

P(1)=P(2)= \frac{1}{10}

og når der er tale om "både og", så skal der multipliceres

P(\text{1 derefter 2} )= \frac{1}{10}\cdot \frac{1}{10}= \frac{1}{100}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2020 af Capion1

Jeg giver dig medhold i dit indlæg, men vil så sige, og det er måske det vigtigste, at især i den indledende
tilgang til sandsynlighedslæren er det vigtigt at forstå, at nogle udfald er lige sandsynlige, mens andre ikke
er det, og hvad det skyldes. Den 10-sidede "terning" er lidt det samme som at kaste med en tændstikæske
og hævde, at alle seks sider har lige sandsynlighed for at lande.
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2020 af PeterValberg

#5 Vi er enige, helt klar, men i så fald mangler der nogle oplysninger
     omkring sandsynlighederne for de enkelte udfald for den 10-sidede terning,
     Hvilket i så fald betyder, at opgaven er dårligt formuleret, medmindre spørgeren
     ikke har givet os alle oplysningerne... eller har alle oplysninger ... om terningen.

Personligt tror jeg, at man skal opfatte terningen værende fair således,
at der er tale om et symmetrisk sandsynlighedsfelt... tænker jeg :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Sandsynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.