Kemi

Absolut usikkerhed

04. september 2020 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har vedhhæftet det som jeg ikke forstår, hvor jeg har lavet en hvid pil til det. Jeg forstår hvordan man beregner den asbolutte usikkerhed for massen i procent, hvor jeg tager dens absolutte usikkerhed i måltværdi/værdien af dens masse(hvor meget den vejer) og gange med procent. Det skal siges, at der i opgaven er givet, at et guld vejer 5,000 gram med usikkerhed på 0,005 gram

Men når vi så kommer til volumen af guldet som har usikekrhed på 0,005 ml og indtager en plads på 0,2588 mL, så berener de i opgaven den absolutte suikkerhed i procent ved at skrive 0,0005 mL i tælleren, hvilket ikke giver mening for mig. Hvorfor er der kommet et ekstra 0 på usikkerheden for volumen, når der ikke er kommet et ekstra 0 for usikekrheden for massen?

Vedhæftet fil: absolut usikkerhed.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2020 af Eksperimentalfysikeren

Det ser meget ud til at være en fejl i teksten. Jeg kan ikke afgøre, om der er kommet et nul for meget, ellerder har manglet et nul,  som er blevet tilføjet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2020 af ringstedLC

Det er kun dig, der kender til usikkerheden på 0.005 ml., for vi kan jo ikke se eksemplet ovenover.


Svar #3
05. september 2020 af Amalie1234324

Altså usikkerhederne er begge på 0,005. Den ene i gram og den anden i mL. Og jeg har prøvet at regne ud som jeg ville have gjort(altså uden det ekstra nul), så vil jeg få 1,9% når jeg har ganget med 100. Altså jeg vil få 1,9% frem for 0,2%. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2020 af ringstedLC

#3: Det er korrekt beregnet. Men igen, der står jo 0.0005 ml.

Din mellemregning giver så en samlet procentuel usikkerhed på 0.1 + 1.9 = 2%. Det tror jeg, er en uacceptabel høj usikkerhed med tanke på guldprisen.

Vedhæft et billede af hele teksten!


Svar #5
05. september 2020 af Amalie1234324

Her er hele teksten

Vedhæftet fil:hele teksten.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2020 af ringstedLC

Første afsnit: "...  of gold occupies a volume of (0.2588 ± 0.005) mL."

Andet afsnit, anden sætning: "and the volume ranges from 0.2583 mL. to 0.2593 mL.". Begge sætninger kan ikke være rigtige:

\begin{align*} V_{min.} &= \left\{\begin{matrix} \text{1.\,afsn.:}\;0.2588-0.005=0.2538 \\ \text{2.\,afsn.:}\;0.2583=0.2588-0.0005 \end{matrix}\right. \\ V_{maks.} &= \left\{\begin{matrix} \text{1.\,afsn.:}\;0.2588+0.005=0.2638 \\ \text{2.\,afsn.:}\;0.2593=0.2588+0.0005 \end{matrix}\right. \end{align*}

Vælg én af beregningerne og angiv hvor i teksten du henter data.


Svar #7
05. september 2020 af Amalie1234324

Hvad mener du? Jeg ved bare at usikkerheden skla skrives i tælleren, og de har et sktra nul på i volumen, og jeg ved ikke hvorfor. Jeg er helt forvirret


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2020 af ringstedLC

Ro på, - det jeg mener er, at din tekst giver to forskellige tolerancer for volumet. Den slags sker jo. Derfor skal du begrunde ved en henvisning til teksten, hvorfor du vælger fx at bruge 0.005 mL.


Svar #9
05. september 2020 af Amalie1234324

Nåårh tak, så jeg skal henvise til teksten hvorfor jeg bruger det ene og hvorfor jeg bruger det andet. Men sagde du ikke at en usikkerhed på 2% ville være meget? Så kan jeg vel ikke bruge 0,005 mL? :) 


Svar #10
05. september 2020 af Amalie1234324

Så bliver jeg nødt til at skrive som i bogen 0,0005 mL for at usikkerheden giver mere mening eller? :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. september 2020 af ringstedLC

Jeg ville da helst ikke betale 2% for meget for mit guld.

De "0.005" står fakstisk kun ét sted, mens 0.0005 direkte/indirekte er brugt flere steder. Det tyder på en trykfejl i 0.005 og understøtter mit argument for 0.0005.


Svar #12
05. september 2020 af Amalie1234324

Okey tak for hjælpen. Opgaven har drillet mig i flere dage. Fortsæt en god weekend :)


Skriv et svar til: Absolut usikkerhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.