Kemi

Ligevægt og pH

15. september 2020 af jupiter1 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

En venlig sjæl, som kan hjælpe med følgende opgaver?

Når 500 µL 1 M NaOH opløsning blandes med rent vand til et samlet volumen på 5 mL, vil pH i opløsningen være …..

Svar: 13

For at neutralisere 200 mL 0,01 M HCl skal der anvendes ….. mL 0,05 M NaOH.

svar: 40

Angiv, hvor mange gange større koncentrationen af [H+] er i en urinprøve med pH=4,4 i forhold til en plasmaprøve med pH=7,4.

svar: 1000

Angiv forholdet mellem de to mest fremherskende syre-base former i en vandig opløsning af phosphorsyre med et pH på 7,21.

svar: 1,0

Hvis koncentrationen af H3O+ er 3,5 ·10-3 M, er koncentrationen af OH- ….

Svar: 2,9 ·10-12 M

Hvis [H+] i en vandprøve er 1 · 10-4 M, så er [OH-]…..

svar: 1 · 10-10 M.

En vandig opløsning af 0,1 M phosphorsyre indeholder ved pH 2,12 …..

Svar: 0,05 M phosphorsyre og 0,05 M dihydrogenphosphat

Jeg forstår ikke helt fremgangsmetoden til at løse de følgende opgaver. Tak på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2020 af mathon

             \small \small \begin{array}{lllll}1)\\ &\textup{fortynding:}&v\cdot C=V\cdot c\\\\&& c=\frac{v}{V}\cdot C\\\\&& c=\frac{500\cdot 10^{-6}\;L}{5\cdot 10^{-3}\;L}\cdot (1\;M)=\frac{5\cdot 10^{-4}}{5\cdot 10^{-3}}\;M=10^{-4+3}\;M=0.1\;M\\\\\\&& \left [ OH^- \right ]=0.1\;M\\& \textup{ved }25\degree C\\&& pH=14+\log\left ( \left [ OH^- \right ]/M \right )\\\\&& pH=14+\log(0.1)=14+(-1)\\\\&& pH=13 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2020 af mathon

             \small \small \small \begin{array}{lllll}2)\\ &\textup{neutralisation:}&(0.200\;L)\cdot \left ( 0.01\;M \right )=V\cdot \left ( 0.05\;M \right )\\\\&& V=(0.200\;L)\cdot\frac{0.01}{0.05}=0.040\;L=40\;mL\end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2020 af mathon

             \small \begin{array}{lllll}3)\\&& \left [ H^+ \right ]=10^{-pH}\\ \\ &\textup{forhold:}&\frac{10^{-4.4}}{10^{-7.4}}=10^{-4.4+7.4}=10^3=1000 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2020 af mathon

             \small \begin{array}{lllll}4)\\&& pH=pK_{s2}+\log\left ( \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n(H_2P{O_4}^-)} \right )\\ \\ &\textup{forhold:}& 10^{\, pH-pK_{s2}}=\frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n(H_2P{O_4}^-)}\\\\&& \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n(H_2P{O_4}^-)}=10^{7.21-7.21}=10^0=1\\\\&& H_2P{O_4}^-:HP{O_4}^{2-}=1:1 \end{array}


Svar #5
16. september 2020 af jupiter1 (Slettet)

Tak for det Mathon!! :)

Jeg fandt ud af disse to med koncentrationen af OH-.

Hvis koncentrationen af H3O+ er 3,5 ·10-3 M, er koncentrationen af OH- ….

Svar: 2,9 ·10-12 M

Hvis [H+] i en vandprøve er 1 · 10-4 M, så er [OH-]…..

svar: 1 · 10-10 M.

Kan du muligvis hjælpe med følgende opgave?

En vandig opløsning af 0,1 M phosphorsyre indeholder ved pH 2,12 …..

Svar: 0,05 M phosphorsyre og 0,05 M dihydrogenphosphat


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2020 af mathon

                     \small \begin{array}{lllll}H_3PO_4\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \;H_2P{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_3O^+\,_{\textit{(aq)}}\\\\ pH=pK_{s1}+\log\left (\frac{\left [H_2P{O_4}^- \right ]}{\left[H_3PO_4\right ] } \right )\\\\ 2.12=2.12+\log\left ( \frac{\left [ H_2P{O_4}^- \right ]}{\left [ H_3PO_4 \right ]} \right )\\\\ \frac{\left [H_2P{O_4}^- \right ]}{\left [H_3PO_4 \right ]}=1\\\\ \textup{forholdstal i lige\ae gt}\\ \qquad \left [H_3PO_4 \right ]\quad \, \, \, \,\, \, 1\\ \qquad \left [H_2P{O_4}^- \right ]\quad\, \underline{1}\\ \qquad \textup{sum }\qquad \, \, \, \,\, \, \, \, \, \, \, 2\qquad \textup{svarende til }0.1\;M\\\\ \textup{hvoraf:}\\ \qquad \left [H_3PO_4 \right ]_{\textup{ligev\ae gt}}\, \, \, \, \, =\frac{1}{2}\cdot (0.1\;M)=0.05\;M\\\\ \qquad \left [H_2P{O_4}^- \right ]_{\textup{ligev\ae gt}}=\frac{1}{2}\cdot (0.1\;M)=0.05\;M \end{array}


Svar #7
16. september 2020 af jupiter1 (Slettet)

Tusind tak for det, Mathon! :) 


Skriv et svar til: Ligevægt og pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.