Kemi

hjælp til gærring

16. september 2020 af Sommerogvinter - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, 

jeg har brug for hjælp - især til at forklare opgave b. 

Gærceller kan have både aerobt og anaerobt stofskifte.

Aerobt: C6H1206+6O2 -> 6CO2+6H20

Anaerobt: C6H1206 -> 2C2H505 + 2C2

B) Afgør ud fra de to reaktioner hvilken type stofskifte, der er den dominerende når dejen hæver ved hjælp af bagegær.

C)Vi antager, at der skal produceres 1,5 l til at hæve et franskbrød ved 250 C. Beregn hvor mange g glukose,der skal omsættes for at hæve dejen til et franskbrød.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2020 af Soeffi

#0. Gærceller kan have både aerobt og anaerobt stofskifte.

Aerobt: C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O

Anaerobt: C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2

B) Afgør ud fra de to reaktioner hvilken type stofskifte, der er den dominerende når dejen hæver ved hjælp af bagegær.

Gærceller bruger aerobt stofskifte så længe der er ilt til stede og derefter går de over til anaerobt stofskifte.

Da man ælter dejen godt, så vil den indeholde ilt og hævnigen (ca. en time uden for ovnen + ca. 10 min. under bagning) vil være aerob. Gærcellerne dræbes under bagningen, så de når aldrig til anaerobt stofskifte.

Fremstilling af alkohol tager flere dage.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2020 af mathon

\small \textup{g\ae rring}\;\rightarrow \;\textup{g\ae ring}


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textup{Aerobt:}&C_6H_{12}O_6\,_{\textit{(s)}}\;+\;6\,O_2\,_{\textit{(g)}}\;\longrightarrow \;6\,CO_2\,_{\textit{(g)}}\;+\;6\,H_2O\,_{\textit{(g)}}\\\\ \end{array}

                    \small \small \small \begin{array}{lllll}c)\\\\ \begin{array}{lllll} 1 \textup{ mol glukose producerer }12\textup{ mol gas}\\\\ 1.5\;L\textup{ gas ved normaltryk og 250}\degree C\\ \textup{udg\o r:}\\\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad n_{gas}=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}=\frac{\left (1.01325\;bar \right )\cdot \left ( 1.5\;L \right )}{(0.083145\;\frac{bar\cdot L}{mol\cdot K})\cdot \left ( (273.15+250)\;K \right )}=0.034942\;mol\\\\ \textup{glukoseoms\ae tning:}\! \! \qquad \left [n_{glukose} \right ]=\frac{0.034942}{12}=0.002912\\\\ \textup{glukoseoms\ae tning i g:}\! \! \! \! \! \! \! \! \! \qquad m=(0.002912\;mol)\cdot \left ( 180.156\; \frac{g}{mol} \right )=0.523\; g \end{array} \end{array}


Svar #4
23. september 2020 af Sommerogvinter

TUSINDE TAK :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2020 af Soeffi

#1...B) Afgør ud fra de to reaktioner hvilken type stofskifte, der er den dominerende når dejen hæver ved hjælp af bagegær.

Du kan også sige, at aerobt stofskifte skaber mere CO2 end anaerobt stofskifte, og det er derfor bedre at bruge til hævning. Desuden smager og lugter hævet brød ikke af alkohol. Lav evt. det eksperiment at lade noget brød hæve i flere dage og lugt til dejen for at mærke om, der er dannet alkohol. Det skal være den samme lugt som i et bryggeri (hvis du har været på Carlsberg).


Skriv et svar til: hjælp til gærring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.