Kemi

Stofmængder og koncentrationer

01. oktober 2020 af Ella4321 - Niveau: B-niveau

Hej allesammen jeg har brug for jeres hjælp til en opgave i kemi B, og vil meget gerne have mellemregninger og resultatet med i besvarelsen. Håber i kan hjælpe mig. Tak på forhånd.

Venlig hilsen 

Opgave 1)
Der afvejes 2,85 g fast jern(+3)nitrat-vand(1/9). Stoffet opløses i demineraliseret vand i en  250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes til stregen med demineraliseret vand og rystes.


a)     Opskriv reaktionsskemaet for opløsning af fast jern(+3)nitrat-vand(1/9) i vand (stoffet reagerer ikke med noget andet)


b)     Beregn stofmængdekoncentrationen af jern(+3)nitrat i den fremstillede opløsning. Forklar herunder, at stofmængden af magnesiumnitrat er den samme som stofmængden af jern(+3)nitrat-vand(1/9)..


c)     Beregn de aktuelle koncentrationer af jern(+3)ioner og af nitrat i opløsningen. 
Indholdet fra målekolben hældes ud i et bægerglas, og der tilsættes 500 mL vand.


d)     Beregn de aktuelle koncentrationer af jern(+3)ioner og af nitrat i opløsningen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2020 af kemc

A:

9·(18,015 g/mol) = 162,135 g/mol

  (162,135 g/mol) / (403,994 g/mol) =  40,1%


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. oktober 2020 af mathon

                   \small \begin{array}{llllll} a)\\& \begin{array}{llllll} \left [ Fe(NO_3)_3\cdot9H_2O \right ]\;_{\textit{(s)}}\;\longrightarrow \;Fe^{3+}\;_{\textit{(aq)}}\:+\;3\;N{O_3}^-\;_{\textit{(aq)}}\;+\;9\,H_2O\;_{\textit{(l)}} \end{array}\\\\\\ b)\\& \begin{array}{llllll} M( Fe(NO_3)_3\cdot 9H_2O)=\left (241.86+9\cdot 18.015 \right )\;\frac{g}{mol}=403.995\;\frac{g}{mol}\\\\ n( Fe(NO_3)_3\cdot 9H_2O)=n(Fe(NO_3)_3)=\frac{2.85\;g}{403.995\;\frac{g}{mol}}=0.007055\;mol\\\\ \left [ Fe(NO_3)_3 \right ]=\frac{0.007055\;mol}{0.250\;L}=0.028218\;M \end{array}\\\\\\ c)\\& \begin{array}{llllll} \left [ Fe^{3+} \right ]=\left [ Fe(NO_3)_3 \right ]&=&0.028218\;M\\\\ \left [ N{O_3}^- \right ]=3\cdot \left [ Fe(NO_3)_3 \right ]&=&0.084655\;M \end{array}\\\\\\ d)\\& \begin{array}{llr} \left [ Fe^{3+} \right ]_{\textup{fort}}=\frac{1}{3}\cdot \left (0.028218\;M \right )&=&9.406\;mM\\\\ \left [ N{O_3}^- \right ]_{\textup{fort}}=\frac{1}{3}\cdot \left ( 0.084655\;M \right )&=&28.218\;mM \end{array} \end{array}


Svar #3
02. oktober 2020 af Ella4321

Tusind mange tak for hjælpen, det er virkelig brugbart. Du har lige reddet hele min dag!


Skriv et svar til: Stofmængder og koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.