Kemi

ABSORBANS??

08. oktober 2020 af raqu4 - Niveau: A-niveau

Hej, kan man sige, at en høj absorbansen kan resultere i, at koncentrationen bliver høj?? Jeg har søgt på forskellige hjemmesider, men nogle siger ja, og nogle siger nej, er der nogle, der kan hjælpe med det??

på forhånden tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. oktober 2020 af janhaa

https://en.wikipedia.org/wiki/Beer%E2%80%93Lambert_law

ja, fordi:

Beer–Lambert law:

A=\epsilon lc

der A: absorbans

c: concentration


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. oktober 2020 af ilovemath99

Du kunne plot en graf me tendenslinje i excel ud fra data fra et eller andet forsøg om lambert-beers lov, og dermed se sammenhæng.

y = ax + b

A = e * I * [S]

ekstinktioskoefficient gange kuvetbredden svarer til hældning og koncentration svarer til x. Det må jo betyde at y svarer til A. Og nu kan du spørg dig selv, hvordan afhænger y af x, altså værdimængde(Vm(f)) af definitions mængde(Dm(f)). Fordi lambert-beers lov plejer at have regression R^2 >0,90 så afhænger y akse og x akse meget af hinanden. dvs et skridt på y-akse vil svarer til et skridt på x-akse. Så kan man konkludere at absorbansen er ligefrem proportionelt med koncentrationen. Og det er også hvad du ser på grafen af en absorbans. :)
Hvis du vil gerne gå i dybden med det så har jeg fundet her et studieretningsprojekt om lambert-beers-lov og matematik hvis jeg må gætte: http://media.mentoreurope.eu/static/SRP2015/Reaktionskinetik_2.pdf

God fornøjelse.


Svar #3
09. oktober 2020 af raqu4

tusind tak for hjælpen. Kan i måske også hjælpe med hvordan reheden af kuevetten kan påvirke absorbansen, så hvad sker der med absorbansen og hvorfor, hvis kuevetten ikke er rent??


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. oktober 2020 af ilovemath99

Altså der er et laserlys med et bestemt bølgelængde, som passerer gennem kuvetten med den givne kuvetbredden(I) og måler dermed koncentration af stoffet ud fra, hvor meget lys der blive absorberet, ergo hvis kuvetten er kun lille smulle beskidt, så kan der komme et ganske afvigelse på målinger, fordi det vil mål meget større absorbansen.

Spektrofotometer måler hvor meget lys der kommer ud på den anden side, så hvis du skal have meget præcis målinger og få en god tendenslinje så skal du også sørge for at den kuvet er fuldstændig rent. Det giver bedre mening hvis du kigger på det matematisk i formel:

A = log(I0 / I ) 

hvor I0 er intensiteten efter referencen og I er intensiteten efter prøven.

Dvs. du måler jo først absorbansen med rent vand, og dermed kan du kalibrerer din spektrofotomer. Bagefter kan du så kigge på brøk og se, jamen der passeret kun 90 % af den intensitet, som før med prøven med rent vand og så kan du konkludere at 10 % blev absorberet af den opløsning du arbejder med.

Hvis du har adgang til systime, så er det meget fint beskrevet med bilag også her:

https://isiskemib.systime.dk/?id=1013

Jeg håber dog at mit svar er ikke så overskueligt, som det ser ud, men kemi på A-niveau er heller ikke nemt til at forklare.

Til sidst, hvis du er forvirret omkring den logaritme til absorbansen, så er det forklaret her. Det er ikke noget jeg har lært i skolen. Selv min lærer sagde at det var bare navngivet sådan som giver jo ikke mening. Nogen er man bare nødt til at undersøge tingene selv, eller tage det et skridt højere fx på universitetet.

https://www.researchgate.net/post/Beer_Lambert_Law_why_the_light_absorption_is_base_10


Skriv et svar til: ABSORBANS??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.