Kemi

Bjerrumdiagrammer

18. november 2020 af Anders8798

Hejsa, er ikke helt sikker på hvad jeg skal gøre i den her opgave. Vi lavede et forsøg, hvor vi havde følgende pH-værdier: 2, 5, 7,9, 9,8 og 12. Jeg har siddet og kigget på bjerrumdiagrammet for phosphorsyre og bruger bufferligningen omskrevet med syrebrøker for at finde ud af hvor mange % der er på syreform. Men er i tvivl om hvorvidt jeg skal finde hvor mange % der er på syreform for alle pKs-værdier ved et givent pH, eller om jeg på en eller anden måde skal finde ud af hvor mange % der er af hvert produkt ved et givent pH. Håber det giver lidt mening for jer, for er meget i tvivl. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2020 af mathon

     se
              http://www.biosite.dk/leksikon/phosphorsyre.htm                                          


Svar #2
18. november 2020 af Anders8798

Det er også det bjerrumdiagram jeg har benyttet. Vi skal dog opstille en tabel over den procentvise fordeling af syre/base-formerne ved et givent pH. 

Fx ved pH=2 og en pKs=2,12 får jeg ved bufferligningen:

10^(2-2,12)=(1-x_s)/x_s

x_s=0,5684 eller 56,84%. Vil det sige at ved pH=2 at 56,84% eksisterer på syre-formen, altså H_3PO_4, og resten på baseformen H_2PO_4^-?

Skal man altså tage produkterne p-nitrophenol og phosphat individuelt og regne procentfordelingerne af syre/base-formerne for dem ved de forskellige pH-værdier?

Håber det giver mening.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2020 af mathon

                        \small \begin{array}{lllll} x_{s1}=\frac{1}{1+10^{\, pK_{s1}-pH}}\\\\ x_{s2}=\frac{1}{1+10^{\, pK_{s2}-pH}}\\\\ x_{s3}=\frac{1}{1+10^{\, pK_{s3}-pH}} \end{array}


Svar #4
18. november 2020 af Anders8798

Så skal jeg tage de 3 pKs-værdier ved pH=2, hvor man får 0,5686, 0,99 og 1? 


Svar #5
18. november 2020 af Anders8798

Og mener du ikke pH-pkS i eksponenten? =)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2020 af mathon

Hvis du nu kiggede på 
                                        http://www.biosite.dk/leksikon/phosphorsyre.htm

ville du bemærke, at pH = 2 kun har relevans for H3PO4.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2021 af mathon

Uanset pKsværdi gælder
                                                 \small \begin {array}{lllll} x=\frac{1}{1+10^{pK_s-(pK_s-2)}}=\frac{1}{1+10^{2}}=0.01\\\\ x=\frac{1}{1+10^{pK_s-(pK_s+2)}}=\frac{1}{1+10^{-2}}=0.99 \end{array}

hvorfor det kun har relevans
at beregne syrebrøken
i pH-intervallet:

                                                 \small \begin {array}{lllll} pK_s-2\leq pH\leq pK_s+2 \end{array}


Skriv et svar til: Bjerrumdiagrammer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.