Kemi

pH i buffer

19. november 2020 af yes123456 - Niveau: Universitet/Videregående

Der startes med et bægerglas med 125 ml eddikesyre-acetat buffer med pH=5,00 og total koncentration af buffer 0,100 M.

Der regnes med et pKa = 4,76 og der tilsættes nu 6,30 ml 0,320 M HCl.

Hvad er pH efter tilsætning af syren ?

Nogen der kan fortælle mig, HVORDAN man beregner dette? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2020 af mathon

Beregn først molfordelingen i de 125 mL 0.100 M puffer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2020 af mathon

                 \small \begin{array}{lllll} \textup{F\o r tils\ae tning}\\ \textup{af }HCl\textup{:}\\& \begin{array}{lllll} pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\\\\ \frac{n_b}{n_s}=10^{\, pH-pK_s}=10^{5.00-4.76}=\frac{1.7378}{1} \end{array}\\\\\\ \textup{Molfordeling:}\\& \begin{array}{lllll} \frac{n_b}{n_b+n_s}=\frac{1.7378}{1+1.7378}\\\\ \frac{n_b}{(0.125\;L)\cdot (0.100\;\frac{mol}{L})}=\frac{1.7378}{2.7378}\\\\ \frac{n_b}{0.0125\;mol}=\frac{1.7378}{2.7378}\\\\ n_b=\frac{1.7378}{2.7378}\cdot \left ( 0.0125\;mol \right )=0.007934\;mol\\\\ n_s=(0.0125\;mol)-(0.007934\;mol)=0.004566\;mol \end{array}\\\\\\ \textup{Tils\ae tning}\\ \textup{af:}&n_{HCl}=(0.0063\;L)\cdot \left(0.320\;\frac{mol}{L}\right)=0.002016\;mol\\\\\\ \textup{Efter tils\ae tning}\\ \textup{af }HCl\textup{:}\\& \begin{array}{lllll} pH=4.76+\log\left ( \frac{0.007934-0.002016}{0.004566+0.002016} \right )\\\\ pH=4.71 \end{array} \end{array}


Svar #3
19. november 2020 af yes123456

Mange tak!!!


Skriv et svar til: pH i buffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.