Kemi

Ligevækstkonstant

07. december 2020 af Frælsisfylkingin (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej, jeg har en opgave som lyder:

En vandig opløsning av HF kaldes flussyre. I en opløsning hersekr ligevægten

HF(aq) + H2O(l) ? F-(aq) + H3O+(aq)

a) Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten Kc. Ved 25 C bestemmes følgende ligevægtskoncentrationer i en flussyre:

[HF]=0.114M

[F-]= 0.0063M

[H3O+]= 0.0063M

b) Beregn Kc ved 25C

c) Hvorledes vil ligevægten forskydes ved fortynding?

er svaret til a Kc= [F-]*[H3O+] / [HF]?

og jeg ved ikke helt hvordan jeg svarer b og c


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2020 af Stræbende

a)

K_c=\frac{[F^- (aq)]*[H_3O^+ (aq)]}{[HF(aq)]}

Enhed: M. Vands molbrøk er 1, så det skriver vi ikke op.

b)

K_c=\frac{0,0063\; M*0,0063\; M}{0,114\; M}=3,5*10^{-4}\; M

c)

Hvis vi fortynder så tilføjer vi vand, og dermed stiger produktsiden, hvilket gør reaktionsbrøken mindre end Kc. Le Chateliers princip syger at et ydre indgreb i et ligevægtssystem fremkalder en forskydning, som formindsker virkningen af indgrebet. Derfor vil reaktantsiden vokse indtil der er opnået ligevægt ved at forskyde reaktionen mod højre.


Skriv et svar til: Ligevækstkonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.