Kemi

Stofmængdekoncentration af phosphorsyre

12. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er ved at arbejde med mine journaler over diverse øvelser, som vi skal bruge til eksamen.

Jeg er i gang med at uarbejde en rapport/journal om forsøget phosphorsyre i cola.
I titreringen tilsættes 0,100 M NaOH til 25,0 mL af ca. 0,03 M phosphorsyre.
Jeg skal besvare dette spørgsmål:

Anvend forbruget af 0,100 m NaOH i 1. ækvivalenspunkt til at beregne den formelle stofmængdekoncentration af phosphorsyre i den anvendte phosphorsyreopløsning.

Jeg har aflæst 1. ækvivalenspunkt til at være ved 6 mL.

Stofmængde tilsat NaOH:
c*V=n
0,100 mol/L * 0,006 L = 0,0006 mol

Men nu går jeg så i stå.
Ifølge mine lærers hints, skal jeg nu beregne stofmængden af phosphorsyre. Men her er jeg i tvivl om hvordan jeg gør det.

Min lærers note til hvordan jeg skal besvare spørgsmålet:
· Beregn stofmængde af tilsat NaOH.
· Bestem stofmængde af phosphorsyre, H3PO4, i prøven jf. afstemt reaktionsskema for 1. titreringsreaktion
· Beregn stofmængdekoncentration af phosphorsyre

1. titreringsreaktion:
H3PO4(aq) + OH-(aq) → H2PO4-(aq) + H2O(l)    pKs(H3PO4) = 2,12


Svar #1
12. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

Derudover skal jeg aflæse ækvivalenspunkterne på den vedlagte titrerkurve.

Men jeg er egentlig lidt i tvivl, omo hvor de er.

Det første ækvivalenspunkt aflæser jeg ca. til (10,5;4,55).

Men jeg ved ikke umiddelbart hvor på grafen det anden ækvivalenspunkt umiddelbart ligger...
Her er dataerne fra efter 1. ækvivalenspunkt:
vol. mL:   pH:
11,0        5,12
11,5        5,51
12,0        5,79
12,5        5,89
13,0        5,97
13,5        6,09
14,0        6,24
14,5        6,27
15,0        6,47
15,5        6,49
16,0        6,58
16,5        6,62
17,0        6,71
17,5        6,8
18,0        6,87
18,5        6,97
19,0        7,04
19,5        7,12
20,0        7,42
20,5        7,61
21,0        7,7
21,5        7,93
22,0        8,1
22,5        8,32
23,0        8,56
23,5        8,76
24,0        8,88
24,5        9,02
25,0        9,11
25,5        9,2
26,0        9,32
26,5        9,34
27,0        9,38
27,5        9,44
28,0        9,49
28,5        9,54
29,0        9,58
29,5        9,62
30,0        9,71


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. december 2020 af Heptan

Jeg har aflæst 1. ækvivalenspunkt til at være ved 6 mL.

Stofmængde tilsat NaOH:
c*V=n
0,100 mol/L * 0,006 L = 0,0006 mol

Men nu går jeg så i stå.
Ifølge mine lærers hints, skal jeg nu beregne stofmængden af phosphorsyre. Men her er jeg i tvivl om hvordan jeg gør det.

Jf. reaktionsskemaet, så er de i forholdet 1:1.

Dvs. der er også 0,0006 mol phosphorsyre.

Beregn stofmængdekoncentrationen med c = n/V hvor V=0,025 L


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2020 af Heptan

#1

Derudover skal jeg aflæse ækvivalenspunkterne på den vedlagte titrerkurve.

Men jeg er egentlig lidt i tvivl, omo hvor de er.

Det første ækvivalenspunkt aflæser jeg ca. til (10,5;4,55).

Men jeg ved ikke umiddelbart hvor på grafen det anden ækvivalenspunkt umiddelbart ligger...
 

Du kan jo snyde fordi 2. ækvivalenspunkt burde ligge præcis ved 2*10,5 = 21 mL. Det 3. ækvivalenspunkt kan man ikke se, og det er helt normalt.

Hvis du kigger på dine data, skal du finde det sted hvor pH springer mest. Det bedste sted jeg lige kan finde er fra 7,12 til 7,42, som er en stigning på 0,30 i pH værdien. Det er fra 19,5 mL til 20,0 mL, så jeg ville sige at ækvivalenspunktet er ved 19,75 mL.

Grafen ser ikke helt jævn ud der, så det er nok derfor det ikke helt passer overens med 1. ækvivalenspunkt (du kan også prøve at tjekke 1. ækvivalenspunkt igen).


Svar #4
13. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

#3
#1

Derudover skal jeg aflæse ækvivalenspunkterne på den vedlagte titrerkurve.

Men jeg er egentlig lidt i tvivl, omo hvor de er.

Det første ækvivalenspunkt aflæser jeg ca. til (10,5;4,55).

Men jeg ved ikke umiddelbart hvor på grafen det anden ækvivalenspunkt umiddelbart ligger...
 

Du kan jo snyde fordi 2. ækvivalenspunkt burde ligge præcis ved 2*10,5 = 21 mL. Det 3. ækvivalenspunkt kan man ikke se, og det er helt normalt.

Hvis du kigger på dine data, skal du finde det sted hvor pH springer mest. Det bedste sted jeg lige kan finde er fra 7,12 til 7,42, som er en stigning på 0,30 i pH værdien. Det er fra 19,5 mL til 20,0 mL, så jeg ville sige at ækvivalenspunktet er ved 19,75 mL.

Grafen ser ikke helt jævn ud der, så det er nok derfor det ikke helt passer overens med 1. ækvivalenspunkt (du kan også prøve at tjekke 1. ækvivalenspunkt igen).

Hvorfor 19,75 og ikke bare 20,0 eller 19,5?
Skal man altid vælge det der ligger i mellem de to tal?


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. december 2020 af Heptan

Ja, jeg ville tage gennemsnittet af de to tal


Skriv et svar til: Stofmængdekoncentration af phosphorsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.