Kemi

Beregning af osmotisk tryk

16. december 2020 af frederasmussen - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg søger hjælp (forklaring) til følgende opgave:

Angiv det osmotiske tryk (i kPa) i en vandig opløsning indeholdende 4,2 mM KCl og 0,09 % (w/v) glucose ved 37 °C.

Jeg ved, at formlen for osmotisk tryk er: Π = R * T * c(osm). Da R og T er kendte værdier, mangler jeg blot at finde c(osm) af opløsningen, som både indeholder KCl og glukose. 

KCl er en ionforbindelse, som består af 2 ioner. Så i en opløsning må n(osm) for KCl være 4,2 x 2 = 8,4 mmol. Men hvordan jeg får brugt dette til at udregne c(osm), ved jeg ikke, da jeg ikke kender volumen. Her ender jeg altså blindt.

Glukose er en molekylforbindelse. I en opløsning vil den osmolære koncentration være lig med den molære koncentration. Jeg kan finde n(osm) for glukose ved at sige 0,09 g/180,156 g/mol (molærmasse for glukose) = 0,0005 mol. Men dette kan jeg heller ikke regne om til c, fordi jeg mangler volumen... 

Håber MEGET nogle kan hjælpe, da jeg simpelthen ikke kan komme videre selv. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2020 af mathon

0,09 % (w/v) glucose har densiteten 1 g/mL
hvoraf:
                  \small \begin{array}{llllll} 100\textup{ mL }0.09\%(w/v)\textup{:}&c=c_{osmo}=\frac{(100\;mL)\cdot \left (1\;\frac{g}{mL} \right )\cdot 0.09}{100\;mL}=\frac{9\;g}{100\;mL}=90\;\frac{g}{L}=\frac{\frac{90\;g}{180.156\;\frac{g}{mol}}}{L}=0.5\;\frac{mol}{L}=0.5\;M \end{array}


Svar #2
16. december 2020 af frederasmussen

Er det korrekt forstået, at 0,09 % (w/v) glukose betyder, at 100 mL indeholder 0,09 gram glukose?

Din udregning forvirrer mig voldsomt og gør mig blot mere forvirret. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2024 af Snogen72

Se billedet nedenfor

Vedhæftet fil:IMG_1927.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2024 af Snogen72

Det gælder at 0,09 %(w/v) = 0,09 g/(100 ml) = 0,9 mg/ml = 0,9 g/l. 

Da M = 180 g/mol for glukose fås koncentrationen til at være:

 c_{glukose}^{} = \frac{0,9 g/l}{180 g/mol}=5\cdot 10_{}^{-3} mol/l

Se det fulde svar i nedenstående billede

Vedhæftet fil:IMG_1927.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2024 af Snogen72

#1

0,09 % (w/v) glucose har densiteten 1 g/mL
hvoraf:
                  \small \begin{array}{llllll} 100\textup{ mL }0.09\%(w/v)\textup{:}&c=c_{osmo}=\frac{(100\;mL)\cdot \left (1\;\frac{g}{mL} \right )\cdot 0.09}{100\;mL}=\frac{9\;g}{100\;mL}=90\;\frac{g}{L}=\frac{\frac{90\;g}{180.156\;\frac{g}{mol}}}{L}=0.5\;\frac{mol}{L}=0.5\;M \end{array}

Forkert


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. februar 2024 af mathon

skal være:

\small \begin{array}{llllll} 100\textup{ mL }0.09\%(w/v)\textup{:}&c=c_{osmo}=\frac{(100\;mL)\cdot \left (1\;\frac{g}{mL} \right )\cdot 0.0009}{100\;mL}=\frac{0.09\;g}{100\;mL}=0.9\;\frac{g}{L}=\frac{\frac{0.9\;g}{180.156\;\frac{g}{mol}}}{L}=\\\\&0.005\;\frac{mol}{L}=0.005\;M=5\;\mathrm{mM} \end{array}  


Skriv et svar til: Beregning af osmotisk tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.