Kemi

redox

18. december 2020 af Stjerneskud2016 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg skal skrive redoxreaktioner. Men hvis det er tre stoffer der bliver blandet sammen, så forstår jeg ikke hvad der reagerer med hvad, fx.i a)

Skal man først skrive redoxreaktion for reaktion mellem svovlsyre og kaliumiodid og derefter reaktion mellem produktet af det med jern(III)clorid eller hvordan?

I b) har jeg også prøvet at skrive reaktionen op og så fik jeg at vide at der dannes I_2 i stedet for bare I. Men der er jo kun en I på venstre side. Hvor kan den anden I komme fra?

Vedhæftet fil: redox.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2020 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} b)\\& \begin{array}{llllll} \overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^{-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{I}{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons \;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{Mn}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{I}_2\,_{\textit{(s)}} \end{array}\end{array}

\small \begin{lcccl} &\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ Mn&&5&2\\ I&1&&10&\textup{da I \o nskes i et lige antal} \end{array}

.

\textup{afstemning af op-og nedgange:}
\small \begin{array}{llllll} \\& \begin{array}{llllll} 2\,Mn{O_4}^{-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,I{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons \;2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,I_2\,_{\textit{(s)}} \end{array}\end{array}

\textup{afstemning af ladning:}
\small \begin{array}{llllll} \\& \begin{array}{llllll} 2\,Mn{O_4}^{-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,I{^-}\,_{\textit{(aq)}}+\;16\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons \;2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,I_2\,_{\textit{(s)}} \end{array}\end{array}

\textup{afstemning afhydrogen:}
\small \begin{array}{llllll} \\& \begin{array}{llllll} 2\,Mn{O_4}^{-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,I{^-}\,_{\textit{(aq)}}+\;16\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons \;2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,I_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;8\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}\end{array}

\textup{oxygen stemmer.}


Svar #3
19. december 2020 af Stjerneskud2016

Tak. Hvordan ved man at det netop at det er KI og ikke H_2SO_4 som reagerer med MnO4?

Og hvordan ved man at MnO4 er MnO4-. Er det fordi det i vnad allerede har afgivet hydron?

mathon


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. december 2020 af mathon

Svovlsyre er en stærk syre og forefindes
som:
                \small H_3O^+  og   \small \overset{\mathbf{{\color{Red} +6}}}{S}{\! O_4}^{2-} hvor svovl er i sit højst mulige oxidationstrin (hovedgruppe 6)

                Svovl oxideres derfor ikke af \small Mn{O_4}^-.

Derimod har \small I^- mulighed for at blive oxideret af \small Mn{O_4}^-.

\small KMnO_4  er let opløseligt og du véd, at kalium på ionform er \small K^+ (I. hovedgruppe).
Derfor må ioniseringen
være:
                    \small KMnO_4\,_{\textit{(s)}}\;\longrightarrow \;K^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{O_4}^-   (neutralitetsprincippet)         
             


Skriv et svar til: redox

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.