Fysik

Antal henfald efter 2 år

19. december 2020 af Planteelsker - Niveau: B-niveau

Jeg har grublet længe over denne opgave, men ved simpelthen ikke hvordan jeg skal gribe den an. 

Jeg skal beregne hvor mange Sr-90-henfald der sker hvert sekund i en person 2 år efter indtagelsen af stoffet. Personen har i alt indtaget 8,84*10^15 Sr-90 atomer ved hjælp af 1,32 mikrogram Sr-90. Isotopen Beta-minus-henfalder med en halveringstid på 28,5 år. Hvilken formel vil være mest oplaft at bruge?

Jeg håber virkelig, at der er en der kan hjælpe! :) 


Svar #1
19. december 2020 af Planteelsker

Jeg tænker, at man kan bruge den aktivitetsloven, hvor halveringstiden er med, men er ikke sikker. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2020 af mathon

               \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{Antal henfald}\\ \textbf{pr s efter 2 \aa r:}&-\frac{\mathrm{d} N}{\mathrm{d} t}=k\cdot N_0\cdot e^{-k\cdot t} =\frac{\ln(2)}{28.5\;\textup{\aa r}}\cdot \left ( 8.84\cdot 10^{15} \right )\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{2\textup{ \aa r}}{28.5\textup{ \aa r}}}=2.048\cdot 10^{14}\;\textup{\aa r}^{-1}=\\\\& \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \quad \quad \! \! \! \! 2.048\cdot 10^{14}\cdot \frac{1}{3.1557\cdot 10^7}\;s^{-1}=6.49\cdot 10^6\;s^{-1} \end{array}


Skriv et svar til: Antal henfald efter 2 år

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.