Fysik

fysik

19. januar 2021 af louise2214 - Niveau: B-niveau

hej nogen der kan hjælpe med denne opgave, har set den men forstod ikke løsningen.

en der kan komme med en detaljeret beskrivelse.

En pære til 230V lampe er påstemplet at forbruge 60W. Når resistansen måles med et ohmmeter, så viser dette en resistans på 61,3ohm.

a) bestem pærens resistans, når den er tilsluttet 230V

b) bestem trådens temperatur, når denne er af wolfram.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2021 af mathon

            \small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\& \begin{array}{llllll} R_{\textup{til}}=\frac{U^2}{P}=\frac{\left ( 230\; V\right )^2}{60\;W}=\frac{230^2\;\Omega\cdot W}{60\;W}=881.7\;\Omega \end{array}\\\\\\ \textbf{b)}\\& \begin{array}{llllll} R_{\textup{til}}=R_{20\degree C}\cdot\left ( 1+\alpha\cdot \left ( T-20\degree C \right ) \right )\\\\ 881.7\;\Omega=\left ( 61.3\;\Omega \right )\cdot\left ( 1+\left (0.0045\; \degree C^{-1} \right )\cdot \left ( T-20\degree C \right ) \right ) \end{array}\end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. januar 2021 af mathon

                     \small \textup{solve}\left ( 881.7=61.3\cdot \left ( 1+0.0045\cdot \left ( t-20 \right ) \right ),t \right )


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. januar 2021 af qwerty42

a.
Her skal du have fat i effektloven, der lyder P=U\cdot I. Da strømmen (I) også er defineret som I=\frac{U}{R}, kan vi blot indsætte dette på I plads:
P=U\cdot I=U\cdot \frac{U}{R}=\frac{U^2}{R}
Nu kan vi blot isolere pærens resistans (R) og indsætte værdierne fra opgaven:

R=\frac{U^2}{P}= \frac{(230V)^2}{60W}=881,7 \Omega


Svar #4
20. januar 2021 af louise2214

tak for svar!! det var en stor hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2021 af mathon

#0
       BEMÆRK:
                            Smeltepunktet for Wolfram er 3370°C


Svar #6
20. januar 2021 af louise2214

#2

                     \small \textup{solve}\left ( 881.7=61.3\cdot \left ( 1+0.0045\cdot \left ( t-20 \right ) \right ),t \right )

jeg har bare et sidste spørgsmål, hvad får du i resultat får jeg får nemlig et som ikke giver mening?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2021 af mathon

           t = 2994°C


Skriv et svar til: fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.