Kemi

molmass

21. januar kl. 19:12 af Stjerneskud2016 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

I facit står der at opløsningen er fortyndet 5 gange og så skal man derfor gange koncentrationen man målte til sidst med 5. Men det forstår jeg ikke. Først er den fortyndet med vand, derefter med ammoniak og derefter med vand. Hvorfor 5 gange?

Vedhæftet fil: beregne molære masse.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar kl. 19:23 af Sveppalyf

Du har 20,0 ml af opløsningen. Derefter bliver der fyldt vand og ammoniakopløsning i indtil volumenet er blevet 100 ml. Så volumenet er blevet femdoblet, og derfor var koncentrationen i de 20,0 ml fem gange højere end i slutblandingen.


Svar #2
21. januar kl. 19:24 af Stjerneskud2016

Super, det giver mening. Tak Sveppalyf


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar kl. 19:28 af AngelOneOne

Hej,

Stoffet du afvejer, opløses i 50 mL vand. Fra denne opløsning, tager du 20,00 mL over i 100 mL. Det er en fortynding på 5 gange (100/20=5). Du tilsætter de 30 mL 13 M ammoniak, for at sikre dig, at amoniakken ikke er den begrænsende faktor, således at alt stoffet du ønsker at analysere for, har reageret med ammoniakken.

Ammoniakken (som jo er opløst i vand), er ikke en yderligere fortynding, for du kommer stadig kun vand op til 100,0 mL i målekolben. Du har altså stadig kun de 20,00 mL testopløsning, i 100 mL.

Den indledende opløsning af stoffet, er ikke en fortynding af stoffet, da alle 236,6 mg bliver opløst i de 50 mL vand. Du har altså en koncentration af stoffet i opløsningen på 236,6 mg/50 mL - altså samme mængde af stoffet, som du afvejede.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Svar #4
21. januar kl. 19:37 af Stjerneskud2016

Tak for forklaringen. Den tankegang vil jeg sikkert kunne bruge i andre opgaver

Vil det sige at en fortynding er kun når der bliver mindre af det stof man undersøger, på en måde. Og så er det ligemeget om man tilsætter andre stoffer til? Er det rigtigt forstået?AngelOneOne


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. januar kl. 19:46 af AngelOneOne

Hej,

Den opløsning du starter med, kalder man for stamopløsningen, og den/de opløsninger du laver ud fra stamopløsningen kalder man for fortyndingen/fortyndingsrækken (alt efter om der foretages en eller flere efterfølgende fortyndinger).

I dette tilfælde, så tilsætter du ammoniak, for at der forløber en reaktion, som danner et kompleks med kobber (som er mørkeblåt), og det er dette kompleks du måler. For at sikre at alt kobberet har reageret med ammoniakken, tilsættes der et overskud af ammoniak.

For du kan sige at det er lige meget om du tilsætter andre stoffer, så er det lidt afhængig af hvad du tilsætter selvfølgelig. Du skal tænke på, at når du laver en kvantitativ analyse, så er der ikke noget der utilsigtet må reagere med kobberet (i dette tilfælde), for så vil du kun måle det kobber der reagerede med ammoniakken, og ikke det kobber der reagerede med det andet stof. Du må heller ikke fjerne overskuddet af ammoniak, for så vil du måle for lidt af ammoniak-kobber-komplekset. Så, svaret er, ja - Det er ligegyldigt hvad du ellers tilsætter af stoffer, så længe det ikke har indflydelse på reaktanterne og produkterne i den reaktion du er interesseret i - I dette tilfælde på ammoniak, kobber og ammoniak-kobber-komplekset.

Håber det giver lidt mening.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Skriv et svar til: molmass

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.