Kemi

Neutralisering af HCl

22. januar 2021 af cranberry - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg forstår ikke facit til denne opgave, nærmere bestemt forstår jeg ikke hvorfor der ganges med 2? (i opg. 2 til sidst markeret med gul) - nogen der kan forklarer mig dette?

Opgave:

Patienten har været behandlet med et antacidum, der indtages som tyggetabletter. Hver tablet indeholder 449 mg calciumcarbonat (CaCO3) og 104 mg magnesiumhydroxid (Mg(OH)2). Det antages, at mavesaften har en pH-værdi på 1,5 hidrørende fra sekretion af HCl og et volumen på 395 mL.

1. Opskriv den samlede balancerede kemiske reaktion for neutralisering af HCl med det angivne antacidum. Svar: 4 HCl + CaCO3 + Mg(OH)2 H2CO3 + 2 H2O + CaCl2 + MgCl2 

2. Beregn hvor mange tyggetabletter af det angivne antacidum patienten skal indtage for at neutralisere HCl i mavesaften.

Svar: pH = 1,5 dvs. [H3O + ] = 10-1,5 = 0,0316 mol/L

MW CaCO3:  = 100,086 g/mol

MW Mg(OH)2: = 58,319 g/mol

I 395 mL mavesaft med pH 1,5 er der 0,0316 mol/L * 0,395 L = 0,0125 mol H+

1 tyggetablet kan neutralisere ((0,449 g/100,086 g/mol) + (0,104 g/58,319 g/mol)) * 2 = 0,0125 mol H + . Patienten skal derfor indtage 1 tyggetablet for at neutralisere HCl-indholdet i mavesaften.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2021 af janhaa

4/(1+1) = 2


Svar #2
22. januar 2021 af cranberry

Tak, men det giver stadig ikke nogen mening for mig, kan du uddybe? 


Skriv et svar til: Neutralisering af HCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.