Matematik

Indekstal, procentpoint, funktion hjælp

07. februar 2021 af gammelhund - Niveau: 10. klasse


Hejsa lidt hjælp kunne være dejligt [??] har sådan et døgn skema omkring covid-19 lidt hjælp til hvordan laver jeg intervalhyppihed tabellen om til indekstal? Hvordan laver jeg % tabellen om til procentpoint? Sidste spørgsmål hvordan ville i lave en funktion ud fra dette skema?
På forhånd mange tak
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2021 af StoreNord


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2021 af AMelev

Det giver ikke ikke rigtig mening at lave intervalhyppighed om til indekstal, da skemaet er inddelt efter aldersgrupper. Hvad ville du i så fald benytte som basis. Det samme gælder procentpoint.

Hvis du i stedet havde en tabel med udviklingen dag for dag, uge for uge, måned for måned eller år for år, havde det givet bedre mening at bruge de størrelser.

Du kan dog godt bruge begreberne, hvis du kun vil sammenligne 2 aldersgrupper, fx 80-89 og 40-49 eller 20-29 og 30-39, men det er nok ikke specielt oplysende.
         

Hvis du fx ser på smitteandelen, dvs. hvor stor en del af alle smittede, der er hhv, grp. 20-29 og 30-39.
Så kan du se, at den udgør hhv. 18.8% og 13.6%, hvilket betyder, at smitteandelen i 20-29 gruppen er 5.2 procentpoint større end i 30-39 gruppen.
Hvis du vælger 30-39 årige som basisgruppe er "indekstallet" i 20-29 gruppen  I=\frac{18.8}{13.6}\cdot 100=138.2, hvilket vil sige, at smitteandelen blandt 20-29 årige er 38.2% højere end blandt 30-39 årige.


 

Vedhæftet fil:Udklip-1.JPG

Svar #3
07. februar 2021 af gammelhund

AMelev Nej men hvis det nu er at MAN skal lave intervalhyppighed om til indekstal hvordan skulle det så forgå i rent praktisk ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. februar 2021 af AMelev

Du skal vælge en basis og så omskrive de øvrige i forhold til det.

Fx 0-9 basisgruppe, så er basis værdien 13091 (~ 100)
"Indekstallet" i 10-19 gruppen er  I_{10-19}=\frac{30930}{13091}\cdot 100=236.3
 "Indekstallet" i 20-29 gruppen er  I_{10-19}=\frac{37762}{13091}\cdot 100=288.5  osv.

Er det, du spørger om, hvordan man ville lave det i Excel?

Vedhæftet fil:Udklip-1.JPG

Svar #5
08. februar 2021 af gammelhund

Amelev Tak det var en meget stor hjælp, som jeg ikke selv ville ha fået øje på! Da jeg ikke er super stærk i mat :-) Kunne jeg logge dig til at give mig en forklaring på hvordan jeg finder procentpoint ? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. februar 2021 af AMelev

Procentpoint angiver forskellen mellem to %-satser. Jf næstsidste afsnit i #2.

Hvis du har noget, der fx stiger fra 2% til 3% er det steget (3-2) procentpoint, altså 1 procentpoint, mens det er steget med (3%-2%)/2% = ½ = 50%.


Svar #7
08. februar 2021 af gammelhund

Tak Amelev Du har været til stor hjælp :-)


Skriv et svar til: Indekstal, procentpoint, funktion hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.