Fysik

Bevægelse og fart

10. februar 2021 af CecilieBebsi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder: (har også vedlagt et billede af opgaven)

Drengen på billedet gynger.

Tildel passende værdier til relevante fysiske størrelser, og brug disse til at vurdere drengens fart i det laveste punkt i bevægelsen.
Gør herunder rede for de relevante antagelser.

Jeg forstår ikke helt hvad det er jeg rent faktisk skal gøre.

Vedhæftet fil: Opgave om gynge.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
10. februar 2021 af janhaa

E_k+E_p=constant\\ 0,5mv^2+mgh=constant


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. februar 2021 af janhaa

v_2=\sqrt{2gh_1}


Svar #3
10. februar 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#2

v_2=\sqrt{2gh_1}

Men hvad menes der med tildel passende værdier til relevante fysiske størrelser?
Jeg forstår det ikke.
 


Svar #4
10. februar 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

Er det bare at smide nogle random værdier ind og så beregne?


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. februar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er ikke bare randomværdier, men gode gæt, du skal finde. Du har vel en idé om, hvor høj en dreng i den alder er. Brug det til at komme med et godt gæt på, hvor langt gyngetovet er. Overvej hvor tygdepunktet er og find derefter pendullængden.

Du har også brug for massen. Hvor stor er massen af en dreng? Hvor stor er massen af gyngen? Overvej, hvor meget de vejer.


Svar #6
12. februar 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

Er dette korrekt? (har ikke skrevet hele min besvarelse ind, men blot det overordnede ift. formler osv.)

Antager, at vi kan se bort fra luftmodstanden, så E_mek er bevaret. Drengens højde vurderes til ca. 120 cm, hvoraf overkroppen måske er 50 cm, så vi antager, at gyngens kæder er 2,5 meter i længden.

Hvis vi antager, at drengen befinder sig i det højeste punkt, og antager, at den spidse vinkel mellem stolpe og kæde er 45º, kan vi finde højdeforskellen mellem det højeste og laveste punkt:

Δh = 2,5 m - 2,5 m * cos(45º) = 0,732 m.

Da den mekaniske energi er bevaret, så gælder der, at
ΔE_mek = E_pot + E_kin
E_pot = E_kin

mgh=½mv2 

v=sqrt(2*g*h)
v=sqrt(2*9,82 m/s2 * 0,723 m) = 3,77 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. februar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er helt korrekt.


Svar #8
12. februar 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#7

Det er helt korrekt.

Mange tak! :)


Skriv et svar til: Bevægelse og fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.