Kemi

Omdannelsesgradens

20. februar 2021 af HF2dk - Niveau: B-niveau

Sidder og læser lidt op i kemi, og tænkte lidt over hvilke følgende betydning har:

Hvilken sammenhæng er der  mellem Ks, pKs og dissociationsgraden ved 0,10 M.?

Hvilken sammenhængen mellem koncentrationen og dissociationsgraden vhj. ligevægtsbetragtninger?

Gerne med en en uddybende forklaring

Vedhæftet fil: d.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2021 af janhaa

proportional


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2021 af mathon

                       \small \begin{array}{lllll} \underset{(1-\alpha)\cdot c_s}{S}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \;\underset{\alpha\cdot c_s}{B}\;+\;\underset{\alpha\cdot c_s}{H_3O^+}\\\\ \frac{\left [ B \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ S \right ]}=K_s\\\\ pK_s=-\log\left ( K_s \right )\\\\\\\\ \frac{\left [ B \right ]}{\left [ S \right ]}=\frac{K_s}{\left [ H_3O^+ \right ]}\\\\ \frac{n_B}{n_S}=\frac{10^{-pK_s}}{10^{-pH}}\\\\\\ \frac{n_B}{n_S}=10^{pH-pK_s} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2021 af mathon

og
                       \small \small \small \begin{array}{lllll} \frac{n_B}{n_S}=10^{pH-pK_s}\\\\ \frac{\alpha }{1-\alpha}=10^{pH-pK_s}&\textup{hvor }\alpha \textup{ er omdannelsesgraden}\\\\ \frac{1-\alpha}{\alpha }=10^{pK_s-pH}\\\\ 1-\alpha=10^{pK_s-pH}\cdot \alpha\\\\ 1=\left (1+ 10^{pK_s-pH} \right )\alpha\\\\\\ \alpha=\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}} \end{array}


Svar #4
21. februar 2021 af HF2dk

#3

og
                       \small \small \small \begin{array}{lllll} \frac{n_B}{n_S}=10^{pH-pK_s}\\\\ \frac{\alpha }{1-\alpha}=10^{pH-pK_s}&\textup{hvor }\alpha \textup{ er omdannelsesgraden}\\\\ \frac{1-\alpha}{\alpha }=10^{pK_s-pH}\\\\ 1-\alpha=10^{pK_s-pH}\cdot \alpha\\\\ 1=\left (1+ 10^{pK_s-pH} \right )\alpha\\\\\\ \alpha=\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}} \end{array}

Denne del har jeg godt forstået, men er der yderligere forklaring 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2021 af mathon

               \small \begin{array}{lllll} \textup{Hvis vi indledningsvis betragter 0.1 M}\\ \textup{svovlsyre som monoprot reagerende}\\ \textup{haves:}\\& pH=-\log(0.10)=1\\\\ \textup{Hvad betyder den lave pH-v\ae rdi}\\ \textup{for syrevirkningen af }HS{O_4}^-\textup{ med}\\ pK_{s2}=2.0\\& \alpha=\frac{1}{1+10^{2.0-1}}=\frac{1}{11}=0.09=9\%\\\\ \textup{Den lave }pH\textup{-v\ae rdi bet\o d alts\aa \, }\\ \textup{at kun }9\%\textup{ af } H_2S{O_4}^-\textup{ forefindes}\\ \textup{deprotoneret.} \end{array}


Skriv et svar til: Omdannelsesgradens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.