Matematik

Deskriptiv statestik

21. februar 2021 af Tippi123 - Niveau: A-niveau

Hej SP

Jeg har i lang tid haft problemer med at forstå, hvad definitionen på varians, spredning og outlier er.

Så mine spørgsmål er:

1. Hvad er en varians?

2. Hvad er en spredning?

3. Hvad er en outlier?

4. Hvad fortæller disse tre størrelser?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2021 af janhaa

1:\\ Var(x)=\sigma^2=\frac{1}{n-1}\sum_{i=0}^n(x_i-\bar x)^2


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2021 af janhaa

2:

SD(x)=\sigma=\sqrt{Var(x)}=\sqrt{\frac{1}{n-1}\sum_{i=0}^n(x_i-\bar x)^2}


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2021 af janhaa

3.

In statistics, an outlier is a data point that differs significantly from other observations. An outlier may be due to variability in the measurement or it may indicate experimental error; the latter are sometimes excluded from the data set. An outlier can cause serious problems in statistical analyses.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2021 af janhaa

4.

fluctuations and variations


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2021 af ringstedLC

Se nærmere på https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/statistik/middelvardi-varians-og-spredning, også om "∑"-tegnet.

En "outlier" er en ekstrem værdi på et boksplot, der ligger udenfor 1½ kvartilsbredde rækkevidde fra selve "boksen". Kvartilbredde = 3. kvartil - 1. kvartil

Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Boksplot


Svar #6
21. februar 2021 af Tippi123

Er der en formel for en outlier? Eller skal man ved at kigge på sit observationssæt selv se, at der er en værdi, der afviger relativ meget i forhold til de andre grundet en række fejl og derved konkludere, at der er tale om en outlier?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2021 af ringstedLC

Vedr. outlier: #5 og formel (216) passer sammen.


Skriv et svar til: Deskriptiv statestik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.