Kemi

Opløselighedsproduktet

24. februar 2021 af Studerende123456789 - Niveau: Universitet/Videregående

Vi har fået stilet følgende opgave:

Opløseligheden af Bi2S3 er 1,0*10^-15 mol/L ved 25C. Udregn opløselighedsproduktet Ksp for Bi2S3. (Sulfidionen antages ikke at reagere med vand). 

Ved beregning får jeg 1,1*10 ^ -73, jf. tabelværdien bør tallet være 1,6*10 ^ -72. Hvad har jeg gjort forkert i min beregning?

Bi2S3 (ligevægtspil) 2 Bi + 3 S

Ligevægt:                  2x      3x

[Bi] = 2*10 ^-15

[S] = 3*10 ^-15

K(op) = (2*10^-15)^2 * (3*10^-15)^3 = 1,1*10^-73


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2021 af AngelOneOne

Hej,

Jf. tabelværdien for Bi2S3, så er opløseligheden 1,0 x 10-15 mol/L ved 25 ºC som du rigtigt angiver. Din formel er korrekt:

\left [ 2\cdot \left ( 1,0 \cdot 10^{-15} \right ) \right ]^{2}\cdot \left [ 3\cdot \left ( 1,0\cdot 10^{-15} \right ) \right ]^{3}

Ovenstående regnestykke kan ikke give andet end

\left [ 2\cdot \left ( 1,0 \cdot 10^{-15} \right ) \right ]^{2}\cdot \left [ 3\cdot \left ( 1,0\cdot 10^{-15} \right ) \right ]^{3}=1,08\cdot 10^{-73}\approx 1,1\cdot 10^{-73}

Er du sikker på, at den tabelværdi du har fundet, ikke er ved en anden temperatur end 25 ºC?

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. februar 2021 af AngelOneOne

Hej,

Jeg har også fundet et opgavesæt med løsning af samme opgave som dig, og de får samme resultat:

Opgave

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein

Vedhæftet fil:Bi2S3.JPG

Skriv et svar til: Opløselighedsproduktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.