Fysik

atomer akut!!

24. marts 2021 af Kathrine9087 - Niveau: C-niveau

Hej

Nogen der kan hjælpe med at beregne

Bestem Z, N og A for isotoperne (se billede)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2021 af peter lind


Svar #2
24. marts 2021 af Kathrine9087

Hvordan regner man det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2021 af peter lind

Når der skrives  147N menes der at A=14 og Z = 7


Svar #4
24. marts 2021 af Kathrine9087

er det så denne formel jeg skal bruge:

A/Z^X

dvs. 

14/7^x


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. marts 2021 af OliverHviid

Der gælder at nukleontallet er summen af protoner og neutroner, dvs. A= Z + N hvor Z er atomnummeret (protontallet), N er neutrontallet og A er nukleontallet. For den første gælder der f.eks. at Z= 1, N= 0 og A= 1

Pas på med ikke at blande N (neutrontallet) og N (nitrogen) sammen.


Svar #6
24. marts 2021 af Kathrine9087

Er det så 1=1+0

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. marts 2021 af OliverHviid

#6 Hvis du mener i den første så ja. Vi har jo at A= Z + N hvor Z= 1 og N= 0 som giver os A= 1 + 0 = 1.


Svar #8
24. marts 2021 af Kathrine9087

Så ved den anden bliver det så
2=1+h

Så man skal bare lægge dem sammen?

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. marts 2021 af OliverHviid

Du skal ikke skrive + H. Man skal anvende sammenhængen A= Z + N. I toeren er A = 2, Z= 1 og N= 1. Du kan direkte aflæse antallet af protoner (Z) og nukleoner (A). For så at udregne antallet af neutroner bruger man at N= A-Z, dvs. N= 2-1= 1. Antallet af neutroner finder man altså ved at trække antallet af protoner fra nukleontallet da nukleontallet er det samlede antal protoner og neutroner.


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Du kan sammenligne det med noget mere dagligdags. En frugthandler har en medhjælper, der pakker frugter til kunderne. Der er bananer og appelsiner. Frugthandleren skriver øverst på posen, hvor mange frugter, der skal i og nedenunder, hvor mange appelsiner. Så må medhjælperen selv trække fra for at regne ud, hvor  mange bananer, der skal i.

Posen er atomkernen, appelsinerne er protroner, bananerne er neutroner, og frugterne er kernepartikler.

Analogier af denne type kan løse en del af de opgaver, du kommer ud for i fysik og kemi.


Svar #11
25. marts 2021 af Kathrine9087

Jeg forstår ikke rigtigt hvirdan jeg skal beregne massen ud, når jeg har fundet z, n og a

Brugbart svar (0)

Svar #12
25. marts 2021 af Januar2021 (Slettet)

Tilnærmet er nukleontallet massen af atomet 11H har massen 1gram / mol 

21H har massen 2 gram / mol , 31H har massen 3 gram / mol


Svar #13
25. marts 2021 af Kathrine9087

Så 14_7 N har massen 14 gram /mol
Så man skal egentlig bare aflæse og ikke regne på noget ?

Brugbart svar (0)

Svar #14
25. marts 2021 af Januar2021 (Slettet)

#13 Så 14_7 N har massen 14 gram /mol
Så man skal egentlig bare aflæse og ikke regne på noget ?

                  1 proton og 1 neutron vejer ca det samme 1.67 · 10-27 kg, gang dette tal med

                  Avogados konstant 6.022 · 1023 så får du vægten / mol 

                  Så når du har et nukleontal  på  foreksempel 14 får du :

                 14 · (1,67· 10-27)  · ( 6.022 · 1023) = 0,014 kg / mol = 14 gram / mol


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. marts 2021 af Januar2021 (Slettet)

  #14 rettet stavefejl, Avogadros hedder manden
#13 Så 14_7 N har massen 14 gram /mol
Så man skal egentlig bare aflæse og ikke regne på noget ?

                  1 proton og 1 neutron vejer ca det samme 1.67 · 10-27 kg, gang dette tal med

                  Avogadros konstant 6.022 · 1023 så får du vægten / mol 

                  Så når du har et nukleontal  på  foreksempel 14 får du :

                 14 · (1,67· 10-27)  · ( 6.022 · 1023) = 0,014 kg / mol = 14 gram / mol


Svar #16
25. marts 2021 af Kathrine9087

Skal man bruge avogrados for at regne det ud, for jeg har aldrig hørt det i fysik

Brugbart svar (0)

Svar #17
25. marts 2021 af Januar2021 (Slettet)

#16 Skal man bruge avogrados for at regne det ud, for jeg har aldrig hørt det i fysik

                Ja , Avogadros konstant er vigtig . Tal med din fysiklærer / kemilærer


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Du behøver ikke, at bruge Avogadros tal. Som der står i #14 har både protroner og neutroner ca. massen 1.67·10-27kg, så du skal bare gange antallet af partikler med dette tal. Du kan også angive det enhede u (unit), som omtrent er massen af en protron eller en neutron, så massen af 147N er 14u.


Skriv et svar til: atomer akut!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.