Kemi

pH

25. marts 2021 af Hans12333 - Niveau: B-niveau

Hvordan beregnes pH af en opløsning af Na2CO3


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2021 af janhaa

CO_3^{2-}+H_2O=> HCO_3^-+OH^-


Svar #2
25. marts 2021 af Hans12333

Øhh hvad


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2021 af mathon

                        \small pH=7+\tfrac{1}{2}\left ( pK_s\left(HC{O_3}^-\right)+\log\left(\left [ C{O_3}^{2-}\right) \right ]) \right )


Svar #4
25. marts 2021 af Hans12333

0,1M opløsning glemte jeg tilføje. Hvordan finder jeg Pks og hvorfor er der 7 foran formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2021 af janhaa

#3

                        \small pH=7+\tfrac{1}{2}\left ( pK_s\left(HC{O_3}^-\right)+\log\left(\left [ C{O_3}^{2-}\right) \right ]) \right )


pH=7+0,5(10,3+\lg(0,1))=11,65


Svar #6
25. marts 2021 af Hans12333

Hvorfor har du skrevet 7 foran formlen?


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. marts 2021 af mathon

fordi
              \small \begin{array}{llllll} && pOH=\frac{1}{2}\left ( pK_b-\log(c_b) \right )\\\\&& 14-pH=\frac{1}{2}\left ( 14-pK_s+\log(c_b) \right )\\\\&& pH-14=\frac{1}{2}\left ( -14+pK_s+\log(c_b) \right )\\\\&& pH-14=-7+\frac{1}{2}\left (pK_s+\log(c_b) \right )\\\\\\&& pH=7+\frac{1}{2}\left (pK_s+\log(c_b) \right ) \end{array}


Svar #8
25. marts 2021 af Hans12333

Så Na2CO3 er en svag base


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. marts 2021 af mathon

Så Na2CO3 er en middelstærk base   pKb = 3.68


Svar #10
25. marts 2021 af Hans12333

Ja det rigtigt. CO3^2- er en middelstærk base, og Na er en tilskurion 


Svar #11
25. marts 2021 af Hans12333

Men den der formel bruges den ikke kun til svage baser?


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. marts 2021 af mathon

Joh -  men formlen for en middelstærk base giver her det samme på nær en afvigelse på 2. decimal:
.

                   \small \small \begin{array}{lllllll} && pH=14+\log\left ( \frac{-10^{-pK_b}+\sqrt{10^{-2pK_b}+4\cdot 10^{-pK_b}\cdot c_b}}{2} \right )\\\\&& pH=14+\log\left ( \frac{-10^{-3.68}+\sqrt{10^{-2\cdot 3.68}+4\cdot 10^{-3.68}\cdot 0.1}}{2} \right )=11.64 \end{array}

da \small C{O_3}^{2-} er lige ved at "tippe over" til at blive betegnet som en svag base (grænsen er pKb = 4)


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.