Fysik

beregn inertimoment

05. april 2021 af Amalie1234324 - Niveau: A-niveau

Opgaven er vedhæftet.

Mit forslag ville være

I=I_kugle+I_kugleskal

Hvis newtons 2 lov gælder. så er F:tot=m*a

For kugle så ved jeg ikke hvilke kræfter der spiller ind, da  Jeg ved ikke hvrodan tegningen skal tegnes. Skal jeg abre tegne nogle ugler i radius området af kuglen der bevæger sig i en retning?

Herefter for kugleskallen hvis newtons 2 lov gælder så har vi  T_tot=I*angulærehastighed, hvor I slåes op til =2/3*M*R^2. Jeg skal finde et udstryk a=..... og finde accelerationen deraf og sætte den ind i angulærehastighed angulærehastighed=a/R. ?

Hvad siger i? Lyder det rigtigt? Og kan jeg mon få udregningen eller resulaetet så jeg ved om jeg får det gjort rigtigt? Er igang emd at forberede mig til eksamen, så det vil være dejligt at vide om jeg får det lavet det rigtigt, så jeg kan lærer noget fra det

På forhånd tak

Nogen der kan hjælpe

Vedhæftet fil: inerti.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2021 af ringstedLC

En noget "uskarp" beskrivelse.

Den kune opfattes som følger: En kugleskals rot.-akse går gennem top og bund. En plan vinkelret på rot.-aksen gennem centrum skærer skallen. Boldene rører skallen udvendigt, hvor planen skærer skallen. De er placeret med (360/16)º i mellem to bolde (tilføjet).

Det er også lidt uklart, om du er på rette vej, da der ikke er nogle opgaver. Overskriften indikerer, at du vil bestemme inertimomentet for systemet og du opstiller et noget generelt udtryk.


Svar #2
05. april 2021 af Amalie1234324

Kan du hjælpe? Hvordan gør man? Kan du sende hvordan det skal laves?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. april 2021 af ringstedLC

Det er ikke blevet mere klart af, at du spørger igen.

Der kunne være hjælp i din forrige tråd om inertimomenter https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2006101


Svar #4
05. april 2021 af Amalie1234324

Jamen i det tidligere tråd så var det I=Ikugle+Ikugleskal?


Svar #5
05. april 2021 af Amalie1234324

Kan du ikke sende udregningen, så kan jeg selv prøve at finde ud af hvad der sker

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. april 2021 af MandenMedMangeHatte

Amalie, prøv nu selv at lave noget. For din egen skyld.


Svar #7
05. april 2021 af Amalie1234324

Jamen, det jo det jeg har forsøgt, og det eneste jeg får af vide er at jeg skal kigge på det andet tråd, og jeg kommer så med forslag til hvordan opgaven skal løses, og jeg får intet hjælp. 


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2021 af Soeffi

#0. Se evt disse formler: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_moments_of_inertia. Du skal bruge punktformet masse og hul sfære.


Svar #9
05. april 2021 af Amalie1234324

Så det er I=2/3*m*r^2 for kuglen(som jeg forslog) og I=M*R^2 for kugleskallerne?, og så bare lægge de to sammen når de er beregnet? Skal newtons love slet ikke bruges. For det plejer vi at bruge i klassen når vi har nogle lignende opgaver?

Inertimoment for kugleskallen der har alle boldende vel den samme distance væk fra omdrejningspunktet, så radiusen er vel ens for alle kugleskaller?


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. april 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis jeg forstår opgaven rigtigt, så går rotationsaksen gennem top og bund på den store kugleskal, og de 16 små kugler sidder fordelt på "ækvator". Så er kugleskallens intertimoment 2/3 Mr2, og hver af de 16 små kugler har inertimomentet mr2. Summen bliver

I = 2/3 Mkugleskalr2 + 16mlille kugler2


Svar #11
05. april 2021 af Amalie1234324

Det var også sådan jeg forstod det. Fandt nemlig en YouTube video om det hvor der var små bolde fra centrum til radius, hvor der blev sagt at massen for hvert bold gange med radiusen for den enkelte bold skal beregnes. Dvs i videoen havde de forskellige radius. Men i denne opgave har bildende ikke den samme radius?

Brugbart svar (1)

Svar #12
05. april 2021 af Sveppalyf (Slettet)

#11

Jo, hvis de sidder på "ækvator" af den store kugle, så har de alle afstanden r fra rotationsaksen. De bidrager så alle hver med mlille kugler2 til det samlede inertimoment.


Svar #13
05. april 2021 af Amalie1234324

Super tak :)

Svar #14
05. april 2021 af Amalie1234324

#10

Hvis jeg forstår opgaven rigtigt, så går rotationsaksen gennem top og bund på den store kugleskal, og de 16 små kugler sidder fordelt på "ækvator". Så er kugleskallens intertimoment 2/3 Mr2, og hver af de 16 små kugler har inertimomentet mr2. Summen bliver

I = 2/3 Mkugleskalr2 + 16mlille kugler2

Boldende er vel tom inden i, så de skal vel have inertimoment 2/3*m*r^2 og ikke m*r^2.? Har du mon byttet rundt på inertimoment for bolde og kuglen


Brugbart svar (1)

Svar #15
05. april 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Den store kugle er en kugleskal med masse M og radius r. Denne har i sig selv inertimomentet 2/3 Mr2.

De små bolde skal betragtes som punktformige masser. Altså bare et punkt med massen m i en afstand r fra rotationsaksen (r er den store kugles radius). De 16 bolde bidrager altså hver især med inertimomentet mr2.

Det totale inertimoment bliver så

I = 2/3 Mstor kugle*rstor kugle2 + 16*mbold*rstor kugle2


Svar #16
05. april 2021 af Amalie1234324

Jeg har fået 26.208 kgm^2 er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. april 2021 af Sveppalyf (Slettet)

I = 2/3 * 30kg * (6,0m)2 + 16 * 0,5kg * (6,0m)2 = 1,0*103 kg*m2


Svar #18
06. april 2021 af Amalie1234324

Jeg får det til 1008 i alle matematikprogrammer  og lommerregner


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. april 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Det får jeg også, jeg har bare rundet det af til to betydende cifre.


Svar #20
06. april 2021 af Amalie1234324

super tak :)


Skriv et svar til: beregn inertimoment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.