Matematik

Beregn intertimoment

24. marts 2021 af Amalie1234324 - Niveau: A-niveau

Hej :)

Jeg forstår ikke hvordan jeg skal tage højde for den akse den vælger at rotere om. Jeg ved ikke hvordan jeg skal starte. Nogen der kan hjælpe? :)

Vedhæftet fil: hjælp.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2021 af peter lind

Det med boldene er nemt. Det er simpelthen masen*kvadratet på afstanden fra aksens skæring med pinden til boldene

For stangen må du se på massen pr lægdeenhed ρ, som her er 30kg/6m = 5kg/m

massen fra et lille stykke er så ρ*dx og inertimomentet er så ρ*x2dx hvor x er afstanden til omdrejningspunktet. Alle disse enertimomenter skal du så lægge sammen d.v.s.du skal integrere altså ∫ρx2dx


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

I anden del kan du benytte, at inertimomentet, Ia, om en akse, der ikke går gennem tyngdepunktet, er inertimomentet, It, om tyngdepunktet plus massen, M, gange kvadratet på afstanden, r, mellem aksen og inertimomentet:

I_{a} = I_{t} + M*r^{2}


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. marts 2021 af MandenMedMangeHatte

Formlen som Eksperimentalfysikeren taler om i #3 er kendt som parallelakseteoremet.


Svar #5
25. marts 2021 af Amalie1234324

Jeg må ærligt sige, at jeg ikke er med. Til anden del er M så 30/6=5 og radius er halvdelen af de 6 m dvs 3 m?, og hvad skal It så være? 

Til 1 del, er det så ikke I=I_pind+I_vægte, hvor I er den intertimoment jeg skal finde? Men så mangler jeg at vide hvad I_pind er for at kunne løse den?


Svar #6
25. marts 2021 af Amalie1234324

?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

M er den samlede masse, altså stangens masse på 30kg plus de to kuglers masse på 2 gange 4kg, ialt 38kg.

Del 1: Det er helt rigtigt, at det samlede inertimoment er summen af de to inertimomenter. Så vidt jeg forstår har du fundet inertimomentet for kuglerne. For stangen er der to muligheder. Den ene er, at du slår formlen op og bruger den. Den anden er, at du integrererdig frem. Det er det, der er beskrevet i #2.


Svar #8
25. marts 2021 af Amalie1234324

Mange tak. Jeg tror at jeg kan begynde med del 1.Men til del 2,  hvilken inertimoment skal isoleres er det Ia eller It, og i så fald, hvordan isoleres de når jeg ikke kender nogen af dem. Har lavet en opgave før, hvor jeg fik opgivet et intertimoment, og kunne så isolere den anden inertimoment. men her har jeg ikke opgivet nogle inertimoment


Svar #9
25. marts 2021 af Amalie1234324

Kan jeg få resultat til del 1, så jeg ved om jeg er på den rigitge vej? hvad gør jeg med de 10 cm?


Svar #10
25. marts 2021 af Amalie1234324

Er det ikke denne inertimoment der skal bruges til opg a Ipind

I = (1/12) ML 2

Skal der ikke stå 6,0 m i længden? :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Jo det skal der.


Svar #12
26. marts 2021 af Amalie1234324

Men til del 2,  hvilken inertimoment skal isoleres er det Ia eller It, og i så fald, hvordan isoleres de når jeg ikke kender nogen af dem. Har lavet en opgave før, hvor jeg fik opgivet et intertimoment, og kunne så isolere den anden inertimoment. men her har jeg ikke opgivet nogle inertimoment


Svar #13
26. marts 2021 af Amalie1234324

?


Svar #14
26. marts 2021 af Amalie1234324

i del 1 har jeg fået I=114+288=402 Er det rigtig?

Men til del 2,  hvilken inertimoment skal isoleres er det Ia eller It, og i så fald, hvordan isoleres de når jeg ikke kender nogen af dem. Har lavet en opgave før, hvor jeg fik opgivet et intertimoment, og kunne så isolere den anden inertimoment. men her har jeg ikke opgivet nogle inertimoment


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Du har regnet It ud i første del.


Svar #16
26. marts 2021 af Amalie1234324

men er det rigtigt svar i del 1 hvor  jeg har fået 402 kgm^2?


Svar #17
26. marts 2021 af Amalie1234324

Til del 2 så har jeg Ia=It+M*r^2

Jeg kender It, og M er vel stadig 38 kg samlet med vægtene og r er den ikke 5,9 meter hvor den skal opløftes i anden. Fordi det er 10 cm fra den ene ende af pinden?


Svar #18
26. marts 2021 af Amalie1234324

Hjælp???


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er korrekt.


Svar #20
26. marts 2021 af Amalie1234324

Undskyld, men er du sikker på at der er rigtigt?Er meget usikker på mig selv og er bange for at det er forkert. Opgaven gælder en stor del af point. Så hvis bare du kan bekræfte igen at det er rigtigt, så vil jeg være dig taknemmelig :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.