Fysik

Bestemmelse af ukendt gas (Eksperiment)

19. april 2021 af louisesørensen2 - Niveau: B-niveau

Hej derude

Jeg har i forbindelse med mit fysik forløb lavet en eksperiment, hvor vi har sat en ukendt gaslampe til også observerede forskellige farver ud fra forskellige vinkler vha. spektrometer. Vi er blevet givet emissionsspektrum for tre mulige grundstoffer, hvor man kan aflæse bølgelængderne.

Vores opgave er at beregne os frem til den ukendte gas vha. vores gitterkonstant 

d=\frac{1mm}{300}

og vinklerne vi så de forskellige farver ved. 

Problemet opstår ved at jeg ikke kan matche nogle af de oplyste bølgelængder med de forskellige vinkler vi har.

Jeg har vedhæftede de observerede farver ved deres respektive forskellige vinkler og tabellen for de tre grundstoffers emissionsspektrum.

Håber nogle kan hjælpe mig, fordi jeg er kørt helt fast - og måske endda af sporet..

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2021 af peter lind

Hvad har du gjort ?


Svar #2
19. april 2021 af louisesørensen2

Jamen, jeg har bare brugt gitterligningen:

n*\lambda=d*sin(\varphi), hvor n=1n*\lambda=d*sin(\varphi), n=1

Også beregnet de forskellige bølgelængder ud fra hver oplyste vinkel.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2021 af peter lind

Det stemmer da sådan nogenlunde; men der er jo også usikkerhed på målingerne og der er bølgelængder i ikke har set. Har i brugt radianer i udregningerne ? Hvad har i fået ?


Skriv et svar til: Bestemmelse af ukendt gas (Eksperiment)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.