Fysik

Bohrs formel, energitilstand, frekvens, bølgelængde, stråling, Vejen til Fysik B, opgave 50, side 79 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

19. april 2021 af ca10 - Niveau: B-niveau

a. Opskriv Bohrs formel for energiniveaurne i hydrogen og angiv tabelværdier for de indgående konstanter

Mit svar er

En = -hcR/n2

En = Energiniveau

Plancks konstant      h = 6,626176 * 10-34 J*s

Lysets fart                 c = 2,99792458 * 108 m/s

Rydbergkonstanten  R = 1,0937318 * 107 m-1

Bane                             = n

b. Udregn energierne i joule og i eV  for energi tilstanden med n = 6 og n = 8

Jeg har udregnet ud fra Bohrs formel

E6 = -6,626176*10-34 J*s * 2,9972458*108 *m/s * 1,0937318 * 107 m-1 / 62

      = -6,03388383 * 10-20 J

      = -6,034 * 10-20 J  (Bogens facit er -6,05 *10-20 J)

E8 = -6,626176*10-34 J*s * 2,9972458*108  m/s *1,09337318*107 m-1 / 82

      = -3,3929212 * 10-20 J

     = -3,40 * 10-20 J  (Bogens facit er det samme)

-6,034 * 10-20 j / 1,602 *10-19 J = -0,3776 eV = -0378 eV

-3,40*10-20 J /1,602*10-19 J = -02122 eV (Bogens facit er -0,213 eV)

Mit problem består i at besvare spørgsmål c.

c. Udregn frekvensen for de to fotoner, der udsendes ved overgangen fra n = 8 til n = 6.

Bogens facit side 207 er at frekvensen er 4,00 * 1013 Hz, hvordan har de brugt disse oplysninger til at udregne frekvensen

Energien  af en foton er proportional med lysets frekvens f og er givet ved

E = h*f, som om formes tl

f = E/h

Så min udregning bliver således 

 f = E/h = -6,034*10-20/6,626176 *10-34j*s = -9,10630881 *10 Hz

Hvad gør jeg forkert ?

d. Udregn fotonernes bølgelængde.

Bogens Facit side 207  er 7506 nm

e. Hvilken type stråling er der tale om

Bogens facit side 207 er infrarød

Det var måske en lang gennemgang

På forhånd tak for hjælp til at besvare spørgsmål c, d, e.

               

            


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2021 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{c)}\\ & \textup{frekvens}_{\, 8\rightarrow 6}\textup{:}\\&& f=\frac{c}{\lambda}=c\cdot \frac{1}{\lambda}=c\cdot R_{db}\cdot\left ( \frac{1}{6^2}-\frac{1}{8^2} \right )=\left ( 2.99792\cdot 10^8\;\frac{m}{s} \right )\cdot \left ( 1.09737\cdot 10^7\;m^{-1} \right )\cdot \frac{7}{576}=\\\\&& \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad 4.0\cdot 10^{13}\;Hz \end{array}


Svar #2
19. april 2021 af ca10

Tak for det hurtige svar


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textbf{d)}\\ & \textup{b\o lgel\ae ngde}_{\, 8\rightarrow 6}\textup{:}\\&& \frac{1}{\lambda}= R_{db}\cdot\left ( \frac{1}{6^2}-\frac{1}{8^2} \right )=0.0109737\;nm^{-1}\cdot \frac{7}{576}=1.33361\cdot 10^{-4}\;nm^{-1}\\\\&& \lambda=\frac{1}{1.33361\cdot 10^{-4}\;nm^{-1}}=7498.43\;nm \\\\\\ \textbf{e)}\\& \textup{str\aa lingstype:}\\&& \textup{infrar\o d} \end{array}


Skriv et svar til: Bohrs formel, energitilstand, frekvens, bølgelængde, stråling, Vejen til Fysik B, opgave 50, side 79 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.