Fysik

Lys, lyd

06. maj 2021 af rycdi - Niveau: C-niveau

Lyd udbreder sig med hastighed på 340 m/s i luft. Et lyn slår ned i en afstand på 15 km fra mig.

a) Beregn hvor længe lyset er om at bevæge sig fra nedslaget til dig.

b) Beregn hvor længe lyden er om at bevæge sig fra nedslaget til dig.

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2021 af AngelOneOne

Hej,

a. Lyset bevæger sig med ≈ 300.000 km/s = 300.000.000 m/s, så lyset er 15000 m / 300.000.000 m/s = 0,00005 sekunder ≈ 0,05 millisekunder om at nå dig.

b. 15000 m / 340 m/s = 44,1 sekunder

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
06. maj 2021 af rycdi

Hej, tak for svaret.

Jeg tror ikke jeg helt forstår. Bevæger lyset sig ikke 340m/s? eller hvad skal 340 helt præcis bruges til.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. maj 2021 af AngelOneOne

Hej,

Nej. Lysets hastighed er ≈ 300.000 km/s (300.000.000 m/s) og den hastighed bruges til at bestemme hvor hurtigt efter lynnedslaget du ser glimtet fra lynet.

Lydens hastighed er 340 m/s og den hastighed bruges til at bestemme hvor lang tid der går, til du hører tordenbraget efter lynnedslaget.

de 15.000 m er lig med de 15 km omregnet til meter. Hvis ikke du ønskede at omregne afstanden til m, kunne du løse a. opgaven ved at dividere de 15 km med 300.000 km/s, og i b. opgaven skulle du så først omregne 340 m/s til km/s (= 0,34 km/s) og så dividere 15 km med 0,34 km/s.

Når du skal beregne en størrelse ud fra nogle mængder, så er det vigtigt at mængderne har samme enheder for det samme mål. Du kan altså ikke dividere nogle km med m/s, for så ville du ende med enheden km · m /s (kilometer meter per sekund), og det er jo noget sludder. Så ved at omregne begge mængder til f.eks. m/s og m, eller km/s og km, så ender du op med den korrekte enhed når du beregner fordi hhv m udligner hinanden og giver s, eller km udligner hinanden og giver s.

\frac{\frac{km}{s}}{km}=s

\frac{\frac{m}{s}}{m}=s

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #4
06. maj 2021 af rycdi

Det var et meget grundigt svar. Jeg forstår meget bedre, tusind tak.


Skriv et svar til: Lys, lyd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.