Matematik

stykkevis funktioner

12. maj 2021 af lauhan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en der kan hjælpe med denne opgave, da jeg ikke forstår intervallerne til højre, jeg forstår ikke hvordan det fungere overhovedet. 

håber i vil hjælpe

TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2021 af PeterValberg

Jeg indsætter lige dit vedhæftede billede, det gør det nemmere at hjælpe

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2021 af PeterValberg

Intervallerne angiver de x-værdier, som de matematiske udtryk
gælder for, - tag for eksempel den del, der siger:

x-1\quad,\,1<x\leq 5

det betyder, at hvis x ligger mellem 1 (ikke med) og 5 (med),
så kan y bestemmes som x - 1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Svar #3
12. maj 2021 af lauhan (Slettet)

HVad mener du med (ikke med)?


Svar #4
12. maj 2021 af lauhan (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan intervallerne fungere


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2021 af PeterValberg

a<x<b

er et åbent interval fra a til b, hvor hverken a eller b er med i intervallet

a< x\leq b

er et halvåbent interval fra a til og med b

a\leq x\leq b

er et lukket interval fra og med a til og med b

se eventuelt < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
13. maj 2021 af lauhan (Slettet)

Men hvordan giver den med 0 så 1?


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. maj 2021 af PeterValberg

Det er fordi, at den del af den sammensatte funktion, der kan
"fremkomme" med funktionsværdien 0, altså f(x) = 0
det er den øverste del i gaffelforskriften -(x-1)2

så du skal i dette tilfælde bestemme den x-værdi, der resulterer
i funktionsværdien 0, du skal med andre ord løse ligningen:

-(x-1)^2=0

-(x-1)(x-1)=0

her kan du benytte den såkaldte "nulregel", hvis en af parenteserne giver nul,
så giver produktet af de to parenteser 0, og da parenteserne er ens, skal du bare løse:

x-1=0\quad\Leftrightarrow\quad x=1

du kan ikke finde en x-værdi, der for den anden del af gaffelfunktionen x-1,
resulterer i, at funktionsværdien f(x) = 0, idet den eneste værdi, der villle kunne
dette er x = 1 og 1 er ikke inkluderet i definitionsmængden for denne del af f....

giver det mening?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: stykkevis funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.