Fysik

Stråling, Vejen til Fysik B2, Opgave 91, Side 104, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

07. juni 2021 af ca10 - Niveau: B-niveau

En svulst på 0,3 kg bestråles med elektroner fra en lineær accelerator. Svulsten modtager den dosis på 2,5 Gy.

a) Hvor meget energi er der afsat i svulsten ?

Det har jeg beregnet således 

D = E/m 

E = D * M = 2,5 Gy * 0,3 Kg = 0,75 J (Det samme som bogens facit)

b) Hvor stort er dosisækvalenten ?

Dosisækvalenten H er et mål for absoberet strålings skadevirkning og defineres ved:

H = Q * D   

( Det står ikke i opgaven, men jeg har gået ud fra at der er tale om α-stråling, som har kvalitetsfaktoren 20)

H = 20 Sv/Gy * 2,5 Gy = 50 Sv (Bogens facit er 2,5 Sv) 

Hvad gør jeg forkert.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2021 af peter lind

der står i opgaven at det er elektroner, så det er betastråling


Svar #2
08. juni 2021 af ca10

Tak for svaret.

Jeg har løst opgaven idet, for når der bestråles med elektroner, er strålingstypen  beta og Q (kvalitetsfaktoren) 

er 1

Så løsningen er.

H = Q * D = 1 * 2,5 Gy = 2,5 Sv


Skriv et svar til: Stråling, Vejen til Fysik B2, Opgave 91, Side 104, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.