Kemi

Redoxreaktion

09. juni 2021 af betina65 - Niveau: B-niveau

Ved en titrering mellem jern(ll)sulfat og kaliumpermanganat-opløsning sker der en redoxreaktion. Men ud fra spændingsrækken kan vi se at jern vil afgive elektroner grundet spædningsrækken. Men er det fordi at kaliumpermanganat-opløsningen er en syrer, og fordi jern(ll)sulfat står til højre for dihydrogen i spændingsrækken?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2021 af mathon

Nej
               Fe^{2+}\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;Fe^{3+}\,_{\textit{(aq)}}


Svar #2
09. juni 2021 af betina65

Vil du forklare så? Jern falder afgiver elektroner, men hvorfor? Så kaliumpermanganat er ikke en syrer, hvorfor bliver der da afgivet elektroner til den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2021 af mathon

Fordi kaliumpermanganat er et oxidationsmiddel.

 \small \begin{array}{llllll}&& \overset{\mathbf{{\color{Red} +2}}}{Fe}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Red} +3}}}{Fe}{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{Mn}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \begin{array}{lccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ Fe&1&&5\\ Mn&&5&1 \end{array}

\small \begin{array}{llll} \textbf{afstemning af op- og nedgange:} \end{array}

 \small \begin{array}{llllll}&& 5\,Fe{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,Fe{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \begin{array}{llll} \textbf{afstemning af ladning:} \end{array}

 \small \begin{array}{llllll}&& 5\,Fe{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\;\longrightarrow \;5\,Fe{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \begin{array}{llll} \textbf{afstemning af hydrogen:} \end{array}

 \small \begin{array}{llllll}&& 5\,Fe{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\;\longrightarrow \;5\,Fe{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\small \begin{array}{llll} \textbf{oxygen stemmer.} \end{array}


Svar #4
09. juni 2021 af betina65

Så jeg kan ikke bruge spændingsrækken til noget i dette tilfælde? jeg bør bare vide at kaliumpermanganat er et oxidationsmiddel?


Skriv et svar til: Redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.