Fysik

wiens forskydnings lov

12. juni 2021 af mathilde12345678999 - Niveau: C-niveau

nogen som der kan forklare hvad wiens forskydningslov viser og bruges til?

på forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #2
12. juni 2021 af SauIGoodman

Hvis vi betragter Wiens forskydningslov som følger,

\lambda_{\text{top}}\cdot T=2.898\cdot 10^{-3}\text{m}\cdot \text{K}.

Så kan vi f.eks. udregne temperaturen, hvis vi kender bølgelængde. Lad os sige en stjerne udsender en bølgelængde \lambda_{\text{top}}=692\text{nm}=6.92\cdot 10^{-7}\text{m}. 

Vi vil kunne heraf udregne overfladetemperaturen T, målt i \text{K} (Kelvin) på stjernen. Indsæt i Wiens forskydningslov og isolér T.

6.92\cdot 10^{-7}\text{m}\cdot T=2.898\cdot 10^{-3}\text{m}\cdot \text{K}\Leftrightarrow T=\frac{2.898\cdot 10^{-3}\text{m}\cdot \text{K}}{6.92\cdot 10^{-7}\text{m}}=4188\text{K}.

Stjernen må have en overfladetemperatur på 4188K, når der udsendes en bølgelængde på 692nm. Det er i hvert fald et eksempel på anvendelse. 


Skriv et svar til: wiens forskydnings lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.