Kemi

enhedscelle

09. august 2021 af unicorn66 - Niveau: Universitet/Videregående

Et ukendt metal krystalliserer i en rumcentreret kubisk enhedscelle med sidelængden 428 pm. Densiteten af metallet er omkring 0,97 g/cm3. Beregn metallets molarmasse


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. august 2021 af MountAthos

Beregning af molvægt for metallet, der har en densitet på 0,97 gram / cm3

( En bcc kubisk enhedscelle indeholder 2 atomer)

sidelængde = 428 pm = 428 · 10-10 = 4,28 · 10-8 cm

Cellens rumfang  = ( 4,28 · 10-8 )3 = 7,84 · 10-23 cm3

Antal celler er 1 / (7,84 · 10-23) = 1,2755 · 1022 

Antal atomer er (1.2755 · 1022) · 2 = 2, 55 · 1022

Mol metal er ( 2,55· 1022 ) / ( 6,022 · 1023 ) = 0,04236

Molvægt for metallet er 0.97 gram / 0,04236 mol  = 22,9 gram / mol


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. august 2021 af MountAthos

#1 Tilføjet cm3 , der hvor de manglede

Beregning af molvægt for metallet, der har en densitet på 0,97 gram / cm3

( En bcc kubisk enhedscelle indeholder 2 atomer)

sidelængde = 428 pm = 428 · 10-10 = 4,28 · 10-8 cm

Cellens rumfang  = ( 4,28 · 10-8 )3 = 7,84 · 10-23 cm3

Antal celler er 1 / (7,84 · 10-23) = 1,2755 · 1022 / cm3

Antal atomer er (1.2755 · 1022) · 2 = 2, 55 · 1022 / cm3

Mol metal er ( 2,55· 1022 ) / ( 6,022 · 1023 ) = 0,04236 / cm3

Molvægt for metallet er 0.97 gram / 0,04236 mol  = 22,9 gram / mol


Svar #3
09. august 2021 af unicorn66

tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: enhedscelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.