Kemi

Gibbs energi ligning

13. august 2021 af Hans12333 - Niveau: A-niveau

Hvordan løser man opgave c (se bilag).  DeltaH= 182,6kJ/mol , DeltaS=24,8J/mol*k , DeltaG=175,2kJ/mol

Vedhæftet fil: 2021-08-13.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2021 af janhaa

\Delta G=\Delta H - T \Delta S\\ \\ T\Delta S =\Delta H - \Delta G\\ \\ T=\frac{\Delta H - \Delta G}{\Delta S}

\\ T=\frac{\Delta H - \Delta G}{\Delta S}\\ \\T=\frac{182,6*10^3 - 175,2*10^3}{24,8}K=298,4\,K


Svar #2
14. august 2021 af Hans12333

Facit siger 736K


Svar #3
14. august 2021 af Hans12333

Tror deltaG skal være lig med 0, men hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2021 af ringstedLC

c)

"En fysisk proces er spontan, hvis ændringen i Gibb's frie energi er negativ":

\begin{align*} \Delta G<0 &= \Delta H-T\Delta S \\ T &= \frac{\Delta H}{\Delta S} \\ &= \frac{182.6\cdot 10^3}{24.8}\;\left (\frac{\frac{J}{\textup{mol}}} {\frac{J}{\textup{mol}\,\cdot\,K}}=K\right )=7362.9\,\textup{K}\approx 10\cdot 736\,\textup{K} \end{align*}

hvilket kunne tyde på en faktor-10 fejl i din beregning af ΔH eller ΔS.

NB. Din enhed for ΔS mangler en parentes.


Svar #5
14. august 2021 af Hans12333

Facit er 7360K min fejl


Svar #6
14. august 2021 af Hans12333

Du har sat delta G lig med 0 i ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. august 2021 af ringstedLC

#4 rettelse:

\begin{align*} \Delta G=\Delta H-T\Delta S &< 0 \\ T &> 7362.9\,\textup{K}\Rightarrow T_{min}=7363\,\textup{K} \end{align*}

Reaktionen forløber altså kun spontant ved meget høje temperaturer. Meget belejligt for væsener som os, der er afhængige af frie oxygenmolekyler i atmosfæren.

Og derfor kan #1 ikke være rigtig.

Nitrogenoxider (NOx) dannes ved lavere temperaturer bl.a. i benzin-/dieselmotorer, men her sker det ikke spontant.


Skriv et svar til: Gibbs energi ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.