Matematik

Skæringspunkt af to grafer

07. september 2021 af VedIkkeHeltHvadJegSkal - Niveau: A-niveau

Hej, hvordan finder jeg koordinatsættet til skæringspunket mellem disse to ligninger? (Må meget gerne forklares)

3x-y=4

2x+y=10


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2021 af peter lind

I et skæringspunkt er begge ligninger opfyldt, så du skal bare løse lignigssystemet


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2021 af AMelev

Omskriv ligningerne til y = ..... og sæt de to højresider lig med hinanden.
Løs ligningen mht. x og beregn tilhørende y. Tjek grafisk.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2021 af SuneChr

Det er også fristende, lettest og helt lovligt at lægge ligningerne sammen, som de står.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2021 af Anders521

#0 Tegn grafen for begge ligninger og aflæs skæringspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2021 af SuneChr

Grafisk aflæsning af løsningen bør man ikke benytte, hvis det ikke står i opgaven, at man skal.
Er løsningen f.eks. \sqrt{3} , vil den ikke kunne dokumenteres ordentligt ved aflæsning.
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2021 af PeterValberg

Du kan eventuelt løse det som to ligninger med to ubekendte...
Se denne video < LINK > og/eller denne < LINK >
hvori flere mulige løsningsmetoder vises.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. september 2021 af mathon

Brug dog #3


Svar #8
09. september 2021 af VedIkkeHeltHvadJegSkal

Tak for alle svar.

Ved at aflæse får jeg alligevel x = 2,8 og y = 4,4. Nogen der kan vise vha. beregning at de passer?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. september 2021 af mathon

            \small \begin{array}{lllll} \begin{matrix} I\textup{:}&3x&-&y&=&4\\ II\textup{:}&2x&+&y&=&10& \textup{addition}\\\\& 5x&=&14\\\\& x&=&\frac{14}{5}&=&2.8&\textup{inds\ae ttes i I}\\\\& 3\cdot 2.8&-&y&=&4\\\\& y&=&8.4-4&=&4.4 \end{matrix} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. september 2021 af AMelev

#8 Generelt tjekker man om løsninger er rigtige ved at indsætte dem i ligningerne og se, om disse passer.

Husk det også, når du kommer til differentialligninger.


Skriv et svar til: Skæringspunkt af to grafer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.