Kemi

solceller

15. september 2021 af Nanna34

giver det mening at jeg fik a til 2,01% ?

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2021 af Sveppalyf (Slettet)

a)

Danmarks energibehov er 1,2*1018 J/år.

Et typisk solpanel placeret i Danmark kan levere 1,6*109 J/(m2*år).

Vi skal altså bruge et areal på

1,2*1018 J/år / (1,6*109 J/(m2*år)) = 7,5*108 m2 = 7,5*102 km2

hvilket udgør

7,5*102 km2 / 42933 km2 = 1,7%

af Danmarks landareal.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. september 2021 af Sveppalyf (Slettet)

b)

Èn 10 MW-vindmølle genererer 1,1*1014 J/år. For at dække Dk's behov på 1,2*1018 J/år, skal vi altså bruge

1,2*1018 J/år / 1,1*1014 J/år = 11*103

c)

Vi kan lagre 1,8*108 J/kg i brinten. For at lagre 1,2*1017 J skal vi altså bruge

1,2*1017 J / 1,8*108 J/kg = 6,7*108 kg

som indeholder stofmængden

n = m*M

n = 6,7*1011 g * 1,00794 g/mol = 6,7*1011 mol

som har rumfanget

pV = nRT  <=>

V = nRT/p

V = 6,7*1011 mol * 0,0821L*atm/(mol*K) * 298K / 1atm = 1,6*1013 L = 1,6*1010 m3

d)

(Jeg tror vistnok at det skal være CO og ikke CO2. Ellers kan man vist ikke få reaktionen til at gå op.)

2 H2(g) + CO(g) → CH3OH(l)

Vi beregnede stofmængden af H2 til 6,7*1011 mol. Vi kan se at der for hver 2 mol H2 bliver dannet 1 mol CH3OH. Så vi har

n(CH3OH) = ½ * n(H2)

n(CH3OH) = ½ * 6,7*1011 mol =  3,4*1011 mol

som har massen

m = n*M

m = 3,4*1011 mol * 32,04 g/mol = 1,1*1013 g

som fylder

V = m/ρ

V = 1,1*1013g / 0,79g/ml = 1,4*1013 ml = 1,4*1010 L = 1,4*107 m3


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. september 2021 af MountAthos

Til # 1

Vedrørende opgave d , reaktionen mellem H2 + CO2 → CH3OH 

https://chemequations.com/en/?s=CO2+%2B+H2+%3D+CH3OH+%2B+H2O


Svar #4
16. september 2021 af Nanna34

mange tak !


Svar #5
16. september 2021 af Nanna34

#2

b)

Èn 10 MW-vindmølle genererer 1,1*1014 J/år. For at dække Dk's behov på 1,2*1018 J/år, skal vi altså bruge

1,2*1018 J/år / 1,1*1014 J/år = 11*103

c)

Vi kan lagre 1,8*108 J/kg i brinten. For at lagre 1,2*1017 J skal vi altså bruge

1,2*1017 J / 1,8*108 J/kg = 6,7*108 kg

som indeholder stofmængden

n = m*M

n = 6,7*1011 g * 1,00794 g/mol = 6,7*1011 mol

som har rumfanget

pV = nRT  <=>

V = nRT/p

V = 6,7*1011 mol * 0,0821L*atm/(mol*K) * 298K / 1atm = 1,6*1013 L = 1,6*1010 m3

d)

(Jeg tror vistnok at det skal være CO og ikke CO2. Ellers kan man vist ikke få reaktionen til at gå op.)

2 H2(g) + CO(g) → CH3OH(l)

Vi beregnede stofmængden af H2 til 6,7*1011 mol. Vi kan se at der for hver 2 mol H2 bliver dannet 1 mol CH3OH. Så vi har

n(CH3OH) = ½ * n(H2)

n(CH3OH) = ½ * 6,7*1011 mol =  3,4*1011 mol

som har massen

m = n*M

m = 3,4*1011 mol * 32,04 g/mol = 1,1*1013 g

som fylder

V = m/ρ

V = 1,1*1013g / 0,79g/ml = 1,4*1013 ml = 1,4*1010 L = 1,4*107 m3

i fb med C når du finder molar massen af H2 hvorfor ganger du den ikke med 2 dvs. 2*1,007g/mol?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Det er da også rigtigt. Og det skal også være n = m/M:

n = m/M

n = 6,7*1011 g / 2,01588 g/mol = 3,3*1011 mol

som har rumfanget

pV = nRT  <=>

V = nRT/p

V = 3,3*1011 mol * 0,0821L*atm/(mol*K) * 298K / 1atm = 8,1*1012 L = 8,1*109 m3

Og den rigtigte reaktion i d) skal være:

3 H2(g) + CO2(g) → CH3OH(l) + H2O(l)

Vi beregnede stofmængden af H2 til 3,3*1011 mol. Vi kan se at der for hver 3 mol H2 bliver dannet 1 mol CH3OH. Så vi har

n(CH3OH) = 1/3 * n(H2)

n(CH3OH) = 1/3 * 3,3*1011 mol =  1,1*1011 mol

som har massen

m = n*M

m = 1,1*1011 mol * 32,04 g/mol = 3,5*1012 g

som fylder

V = m/ρ

V = 3,5*1012g / 0,79g/ml = 4,5*1012 ml = 4,5*109 L = 4,5*106 m3


Skriv et svar til: solceller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.