Kemi

pH og pKs

19. september 2021 af Matmatmatma - Niveau: B-niveau

Fedtsyrernes carboxylgruppe har en pKs-værdi mellem 4,7 og 5,0, og derfor er fedtsyrer deprotonerede og negativt ladede ved pH 7

Hvordan kan man forklare det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2021 af mathon

En svag og monohydron syre i vand er en pufferopløsning,
for hvilken pufferligningen
gælder:
                         \begin{array}{llllll}&& \small pH=pK_s+\log\left ( \frac{\alpha}{1-\alpha} \right )\qquad 0<\alpha<1\qquad\alpha \textup{ er ioniseringsgraden}\\\\\large&& \alpha=\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}}\\ \textup{hvoraf for:}\\& pK_s=4.7\\&& \alpha =\frac{1}{1+10^{4.7-7.0}}=0.995\\\\& pK_s=5.0\\&& \alpha =\frac{1}{1+10^{5.0-7.0}}=0.990 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2021 af mathon

deprotoneringsgraden = ioniseringsgraden


Skriv et svar til: pH og pKs

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.