Fysik

Beregn popcornmaskinens energi omsætning under portion

19. september 2021 af Goaten - Niveau: B-niveau

Hej alle

jeg får denne opgave stillet, nogle der kan hjælpe? 

En popcornmaskine bruger 3,5 minutter på at lave en portion popcorn. Popcornmaskinen omsætter energi med effekten 820 W

a) Beregn den energi, som popcornmaskinen omsætter, mens den laver en portion popcorn. 

Ved tilberedning af en portion popcorn kommes 19,0g kokosolie på fast form med temepraturen 5,0oC i popmaskinen. Herefter smelter kokosolien og opvarmes til en høj temperatur, inden majskernerne tilsættets. 

Kokosoliens termiske energi øges med 8,80 kJ, inden majskernerne tilsættes. Tabellen viser nogle termiske egenskaber for kokosolie.

Tabellen er vedhæftet :D

b) beregn kokosoliens temperatur, når majskernerne kommes i gryden. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2021 af mathon

Hvad har du beregnet?


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. september 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \small \textbf{a)}\\& \textup{Energi til en}\\& \textup{portion popcorn:}&E=P\cdot t=\left ( 0.820\;\frac{kJ}{s} \right )\cdot \left ( 3.5\cdot 60\;s \right )&=&172.2\;kJ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \begin{array}{|l|c|r|}\hline&&\\ \textup{opvarmning af fast }&&\\ \textup{kokosolie fra } 5\degree \textup{ til } 25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.90\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (25-5)\;C \right )&1.102\;kJ \\&&\\\hline&&\\\textup{smeltning af fast}&&\\ \textup{kokosolie ved }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot\left ( 105\;\frac{kJ}{kg} \right )&1.995\;kJ\\&&\\\hline&&\\ \textup{opvarmning af flydende}&&\\ \textup{kokosolie fra }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.10\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (\left \{ T \right \}-25)\;C \right )&5.703\;kJ\\&&\\\hline \end{array}\\\\\\ \textup{L\o s}\qquad \left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.10\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (\left \{ T \right \}-25)\;C \right )=5.703\;kJ \end{array}


Svar #4
19. september 2021 af Goaten

mange tak Mathon


Svar #5
19. september 2021 af Goaten

#3

\small \begin{array}{llllll} \begin{array}{|l|c|r|}\hline&&\\ \textup{opvarmning af fast }&&\\ \textup{kokosolie fra } 5\degree \textup{ til } 25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.90\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (25-5)\;C \right )&1.102\;kJ \\&&\\\hline&&\\\textup{smeltning af fast}&&\\ \textup{kokosolie ved }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot\left ( 105\;\frac{kJ}{kg} \right )&1.995\;kJ\\&&\\\hline&&\\ \textup{opvarmning af flydende}&&\\ \textup{kokosolie fra }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.10\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (\left \{ T \right \}-25)\;C \right )&5.703\;kJ\\&&\\\hline \end{array}\\\\\\ \textup{L\o s}\qquad \left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.10\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (\left \{ T \right \}-25)\;C \right )=5.703\;kJ \end{array}

forstår ikke rigtigt hvad du har gjort her .


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2021 af janhaa

#5
#3

\small \begin{array}{llllll} \begin{array}{|l|c|r|}\hline&&\\ \textup{opvarmning af fast }&&\\ \textup{kokosolie fra } 5\degree \textup{ til } 25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.90\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (25-5)\;C \right )&1.102\;kJ \\&&\\\hline&&\\\textup{smeltning af fast}&&\\ \textup{kokosolie ved }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot\left ( 105\;\frac{kJ}{kg} \right )&1.995\;kJ\\&&\\\hline&&\\ \textup{opvarmning af flydende}&&\\ \textup{kokosolie fra }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.10\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (\left \{ T \right \}-25)\;C \right )&5.703\;kJ\\&&\\\hline \end{array}\\\\\\ \textup{L\o s}\qquad \left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.10\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (\left \{ T \right \}-25)\;C \right )=5.703\;kJ \end{array}

forstår ikke rigtigt hvad du har gjort her .


C=\frac{E}{m*\Delta T}\\ \\ \\E = C*m*\Delta T=m*C*(T-25)=5,703\,(kJ)


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2021 af janhaa

T=167,9^o\,C=441,1\,K


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2021 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllll} \begin{array}{|l|c|r|}\hline&&\\ \textup{opvarmning af fast }&&\\ \textup{kokosolie fra } 5\degree \textup{ til } 25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.90\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (25-5)\;C \right )&1.102\;kJ \\&&\\\hline&&\\\textup{smeltning af fast}&&\\ \textup{kokosolie ved }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot\left ( 105\;\frac{kJ}{kg} \right )&1.995\;kJ\\&&\\\hline&&\\ \textup{opvarmning af flydende}&&\\ \textup{kokosolie fra }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.10\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (\left \{ T \right \}-25)\;C \right )&5.703\;kJ\\&&\\\hline &&\\\textup{termisk energifor\o gelse}&&8.800\;kJ\\&&\\\hline\end{array}\\\\\\ \textup{L\o s}\qquad \left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.10\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (\left \{ T \right \}-25)\;C \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2021 af mathon

                                                                                                    \small =5.703\;kJ


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2021 af sophie1094

Hvordan får man opvarmning af flydende kokosolie fra 25 grader til at være 5.703 KJ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2021 af ghehehgeg

#10

Hvordan får man opvarmning af flydende kokosolie fra 25 grader til at være 5.703 KJ?

Efter de 25 grader er nået, skal man endnu engang opvarme det, så dte kan lave popcorn :D skriv på messenger hvis det er


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2021 af mathon

#10
         
Kokosoliens termiske energi øges med i alt 8.800 kJ:

\small \small \small \small \small \begin{array}{llllll} \begin{array}{|l|c|c|}\hline&&\\ \textup{opvarmning af fast }&&\\ \textup{kokosolie fra } 5\degree \textup{ til } 25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.90\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (25-5)\;C \right )&1.102\;kJ \\&&\\\hline&&\\\textup{smeltning af fast}&&\\ \textup{kokosolie ved }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot\left ( 105\;\frac{kJ}{kg} \right )&1.995\;kJ\\&&\\\hline&&\\ \textup{opvarmning af flydende}&&(\textbf{8.800}-1.102-1.995)\;kJ=\\ \textup{kokosolie fra }25\degree C&\left ( 0.019\;kg \right )\cdot \left ( 2.10\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (\left \{ T \right \}-25)\;C \right )&5.703\;kJ\\&&\\\hline \end{array}\end{array}


Skriv et svar til: Beregn popcornmaskinens energi omsætning under portion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.