Dansk

Syntaks analyse af tekst

25. oktober 2021 af sarah0550 - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg skal lave syntaks analyse af 2 nedstående martial tekster, jeg har oversat fra latin, men er lidt i tvivl om hvad jeg skal sætte under alle ord. Nogen, der kan hjælpe?

1. 

For nylig var han læge, nu er Diaulus ligbærer.

~~~~~~   O    X     DO  ~~ O     X           DO

Hvad han gør som ligbærer, havde han også gjordt som læge.

       X   O       ?       ?           O       X      ?       ?            ?

2.

Du kalder dig en smuk og ung kvinde, Bassa.

 X     O      IO   --------------DO---------------    ?

Den, som plejer at sige dette, Bassa, er ikke.

X        X      O      ------DO------      ?     O   ~~~

X=subjekt

O=verballed

IO=indirekte objekt

DO=direkte objekt

~~~=adverbialled

?=ved ikke


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2021 af Stygotius (Slettet)

1  Ordet "gjort" staves ikke "gjordt"

2  "Syntaks analyse"  staves "Syntaksanalyse"

3  Et direkte objekt hedder "genstandsled" på dansk fordi det er genstand for den handling der ligger i                  verballeddet. Altså kan ordet "læge" ikke være et DO. Det kaldes et subjektsprædikativ (omsagnsled til            grundled).

4  Ordet "dig" i eks.2 er ikke et indirekte objekt men et direkte objekt for verballeddet "kalder"

5  Ordene "en smuk kvinde" er et objektsprædikativ. (omsagnsled til genstandsled)

6  DO i eks 2 er ikke "at sige dette" men ordet "dette"

7  Ordet "Bassa" er et udråbsord i tiltale. (Vokativ på latin)

8  Ordet "Hvad" i eks 1 er DO for verballeddet "gør".

    Sætningen "Hvad han gør som ligbærer" er DO for verballeddet "havde gjor(d)t


Skriv et svar til: Syntaks analyse af tekst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.