Fysik

Lyd

05. november 2021 af Quarr - Niveau: 10. klasse

Hvad menes med "fortyndinger" og "fortætninger" når vi snakker om lyd?

Hvad er grunden til at dB skalaen er logaritmisk?

På forhånd tak! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2021 af mathon

Når luftens gennemsnitlige molekylafstand


                 • tvinges større end den sædvanlige ved det pågældende tryk, haves en fortynding
                 
• tvinges mindre end den sædvanlige ved det pågældende tryk, haves en fortætning

                  

                                  


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. november 2021 af mathon

Det er meget ubekvemt at beregne forholdet J2/J1mellem to lydstyrker direkte, da det sædvanligvis medfører MEGET STORE tal.
Derfor har man vedtaget at tage den 10-dobbelte dekadiske logaritme til forholdet J2/J1 og benævne det
decibel (dB)

                                    \small \begin{array}{llllll} \Delta L=10\cdot \log_{10}\left ( \frac{J_2}{J_1} \right )\\\\&& \begin{array}{|c|c|c|} \hline &&\\ \Delta L&J_2&J_1\\&&\\\hline &&\\\textup{relativ lydstyrke}&\textup{st\o rre lydstyrke}&\textup{mindre lydstyrke}\\&&\\\hline \end{array} \end{array}


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. november 2021 af Eksperimentalfysikeren

Der er også en anden grund til, at man bruger en logaritmisk skala.

Det lydindtryk, man får er proportionalt med logaritmen til lydintensiteten. En fordobling af lydintensiteten opfattes som samme tilvækst i lyden uanset, hvilken lydstyrke, man går ud fra.

Det samme gælder for lysstyrke. Her bevirker det, at man får samme indtryk af et billede ved forskellige belysninger.


Svar #4
05. november 2021 af Quarr

#2

Det er meget ubekvemt at beregne forholdet J2/J1mellem to lydstyrker direkte, da det sædvanligvis medfører MEGET STORE tal.
Derfor har man vedtaget at tage den 10-dobbelte dekadiske logaritme til forholdet J2/J1 og benævne det
decibel (dB)

                                    \small \begin{array}{llllll} \Delta L=10\cdot \log_{10}\left ( \frac{J_2}{J_1} \right )\\\\&& \begin{array}{|c|c|c|} \hline &&\\ \Delta L&J_2&J_1\\&&\\\hline &&\\\textup{relativ lydstyrke}&\textup{st\o rre lydstyrke}&\textup{mindre lydstyrke}\\&&\\\hline \end{array} \end{array}

#3

Der er også en anden grund til, at man bruger en logaritmisk skala.

Det lydindtryk, man får er proportionalt med logaritmen til lydintensiteten. En fordobling af lydintensiteten opfattes som samme tilvækst i lyden uanset, hvilken lydstyrke, man går ud fra.

Det samme gælder for lysstyrke. Her bevirker det, at man får samme indtryk af et billede ved forskellige belysninger.

Hvad er lydstyrke og lydintensitet? Tak for de gode svar! :)

- - -

Ja

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2021 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2021 af Eksperimentalfysikeren

Lydstyrke er et udtryk for, hvor kraftig en lyd er. Den kan angives subjektivt eller objektivt.

Den objektive lydstyrke, også kaldet den fysiske lydstyrke, kan udtrykkes som lydintensitet eller som lydtryk.

Lydintensitet er den lydenergi, der pr sekund passerer et areal på 1m2, så enheden er W/m2. Den svageste lyd, man kan høre ligger på ca. 10-12W/m2. Lydintensiteter kan variere meget, så det er praktisk at angive dem logaritmisk både for at gøre det mere overskueligt og for at få en skala, der stemmer rimeligt med det oplevede lydniveau. Man har valgt, at lydintensiteten I kan angives ved:

L_{I} = 10 log(\frac{I}{I_{0}})

hvor Ilog er intensiteten angivet logaritmisk i dB og Ilin er intensiteten i W/m2.

dB står for deciBell, hvor Bell er opkaldt efter Graham Bell, og deci er det normale prefix, som vi kender fra dL, deciliter.

Den fysiske lydstyrke kan også angves ved trykvariationen i lydbølgen. Her svarer den svageste lyd til trykket P0 = 20*10-6Pa = 20μPa. Dette gælder i luft.

Her bliver det logaritmiske udtryk:

L_{P} = 20 log(\frac{P}{P_{0}})

De to måder at udtrykke lydstyrken på giver samme resultat for samme lyd: LP = LI.

Ørets følsomhed afhænger af frekvensen, hvorfor man må korrigere for denne variation, hvis man vil vide noget om, hvordan lyden opfattes.


Svar #7
05. november 2021 af Quarr

#5

Se https://da.wikipedia.org/wiki/Akustik

#6

Lydstyrke er et udtryk for, hvor kraftig en lyd er. Den kan angives subjektivt eller objektivt.

Den objektive lydstyrke, også kaldet den fysiske lydstyrke, kan udtrykkes som lydintensitet eller som lydtryk.

Lydintensitet er den lydenergi, der pr sekund passerer et areal på 1m2, så enheden er W/m2. Den svageste lyd, man kan høre ligger på ca. 10-12W/m2. Lydintensiteter kan variere meget, så det er praktisk at angive dem logaritmisk både for at gøre det mere overskueligt og for at få en skala, der stemmer rimeligt med det oplevede lydniveau. Man har valgt, at lydintensiteten I kan angives ved:

L_{I} = 10 log(\frac{I}{I_{0}})

hvor Ilog er intensiteten angivet logaritmisk i dB og Ilin er intensiteten i W/m2.

dB står for deciBell, hvor Bell er opkaldt efter Graham Bell, og deci er det normale prefix, som vi kender fra dL, deciliter.

Den fysiske lydstyrke kan også angves ved trykvariationen i lydbølgen. Her svarer den svageste lyd til trykket P0 = 20*10-6Pa = 20μPa. Dette gælder i luft.

Her bliver det logaritmiske udtryk:

L_{P} = 20 log(\frac{P}{P_{0}})

De to måder at udtrykke lydstyrken på giver samme resultat for samme lyd: LP = LI.

Ørets følsomhed afhænger af frekvensen, hvorfor man må korrigere for denne variation, hvis man vil vide noget om, hvordan lyden opfattes.

Mange tusinde gange tak for hjælpen! Det hjalp på forståelsen! :D Tak til jer alle søde personer!

- - -

Ja

 


Skriv et svar til: Lyd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.