Kemi

syre-base

16. november 2021 af detstramt - Niveau: A-niveau

hejsa kan nogen hjælp med denne kemiopgave:))

den givne pKs værdi af dichlorethansyre er 1,25

Vedhæftet fil: kemi.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2021 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textbf{a)}\\&& K_s=10^{-pK_s}=10^{-1.25}=0.056234\\\\\\ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textbf{b)}\\&& CHCl_2COOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \;CHCl_2COO^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_3O^+\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. november 2021 af janhaa

C) pH = 0,5(pKa - log(0,1)) = 0,528

[H+]= 0,296 M


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2021 af janhaa

d)

% grade;

\frac{[H^+]}{[HA]}=0,075/0,1=0,75


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2021 af janhaa

#4

C) pH = 0,5(pKa - log(0,1)) = 0,528

[H+]= 0,296 M

pH = 0,5(1,25-log(0,1)=1,125

[H+]=0,075 M


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2021 af janhaa

e)

K = Ka(dichlorethansyre) / Ka(ethansyre) = 0,05623/(1,8*10-5) = 3,12*103

 litt ulike Ka gir ulikt svar


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2021 af janhaa

f)

pH før, dvs bare 1 M CHCl2COOH

pH=0,5(1,25 - log(1))=0,625


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2021 af janhaa

Etter

pH = pKa - log(0,25/0,2)= 4,65


Svar #10
16. november 2021 af detstramt

mange 1000 tak


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. november 2021 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{c)}\\&&\underset{\left(1-\alpha\right)\cdot c_s }{ CHCl_2COOH}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \;\underset{\alpha\cdot c_s }{CHCl_2COO^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\underset{\alpha\cdot c_s}{H_3O^+}\,_{\textit{(aq)}} \\\\\\&& \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]}=K_s\\\\&& \left [ H_3O^+ \right ]^2+K_s\left [ H_3O^+ \right ]-K_sc_s=0\\\\&& \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot 1\cdot K_s\cdot c_s}}{2}\\\\&& \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{-0.056234+\sqrt{{0.056234}^2+4\cdot 0.056234\cdot 0.1}}{2}=0.05197\\\\&& pH=-\log\left ( 0.05197 \right )=1.28 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. november 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textbf{d)}\\& \textup{hydronolyse-}\\&\textup{graden:}\\&& \alpha =\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}=\frac{1}{1+10^{1.25-1.28}}=0.517=51.7\% \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. november 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textbf{e)}\\&& \frac{\left [ CHCl_2COO^- \right ]\cdot \left [ CH_3COOH \right ]}{\left [ CHCl_2COOH \right ]\cdot \left [ CH_3COO^- \right ]}=\frac{\left [ CHCl_2COO^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ CHCl_2COOH \right ]}\cdot \frac{CH_3COOH}{\left [ CH_3COO^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}=\\\\&& K_{\textup{s }CHCl_2COOH}\cdot {K_{\textup{s }CH_3COOH}}^{-1}=\left (10^{-1.25}\;M \right )\cdot \left ( 10^{-4.76}\;M \right )^{-1}=3.2\cdot 10^{3} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #14
17. november 2021 af mathon

\small \begin{array}{lllllr} \textbf{f)}\\&&& pH_{f\o r}= 7+\frac{1}{2}\left ( 4.76+\log\left ( 0.45 \right ) \right )&=&9.2\\\\& \textup{antal mol }CH_3COO^-\textup{:}&&\left ( 1.00\;L \right )\cdot \left ( 0.45\;\frac{mol}{L} \right )&=&0.45\;mol\\\\& \textup{antal mol }CHCl_2COOH\textup{:}&&\left ( 0.25\;L \right )\cdot \left ( 1.00\;\frac{mol}{L} \right )&=&0.25\;mol\\\\& \textup{overskud af }CH_3COO^-\textup{:}&&\left ( 0.45-0.25 \right )\;mol &=&0.20\,mol\\\\& \textup{koncentration af }CH_3COO^-\textup{:}&&\frac{0.20\;mol}{1.25\:L}&=&0.16\;M\\\\&&& pH_{efter}=7+\frac{1}{2}\left ( pK_{s} +\log\left ( c_b \right )\right )\\\\&&& pH_{efter}=7+\frac{1}{2}\left ( 4.76+\log\left ( 0.16 \right ) \right )&=&9.0 \end{array}


Skriv et svar til: syre-base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.