Matematik

Halveringstid for koncentration

15. december 2021 af Sofiefindus - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :-) Jeg sidder med en opgave, som jeg har svært ved at løse. 

En kemisk reaktion S -> P af anden orden modelleres således: 

Koncentrationen af substratet S, x, til tiden t: 

x=x(t)=1/(kt+(1/x0)), t>0 

hvor k>0 er en parameter og x0>0 er koncentrationen af substratet til tiden t=0

Spørgsmålet lyder: Hvornår er koncentrationen af S lig med halvdelen af koncentrationen af S til tiden t=0?

Jeg forsøger at løse ligningen x(t) = x0/2, men er ikke sikker på, at jeg gør det rigtigt. 

Derudover har jeg differentieret x(t) til x'(t) = -k/(kt+(1/x0)2, og herefter bliver jeg bedt om at finde monotoniforholdet for x(t). Ud fra x'(t) konkluderer jeg, at den er aftagende, men jeg skal undersøge, om den er konkav/konveks, og om den har vendepunkter. Derfor vil jeg finde x''(t), men det volder mig problemer. Håber nogle kan/vil hjælpe mig. Har vedhæftet opgaven. 

Mvh :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2021 af janhaa

x(o)/2= 1/(kt+(1/x(o))

t = 1/(k*x(o))

thus

(A)


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2021 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2021 af mathon

Spørgsmål 31.
                             
(B)\;x(t)\textup{ er aftagende}


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2021 af janhaa

#1

x(o)/2= 1/(kt+(1/x(o))

t = 1/(k*x(o))

thus

(A)

Spm 29


Svar #5
15. december 2021 af Sofiefindus

Mange tak for hjælpen. 

Ift. spørgsmål 31, hvordan kan jeg så vise ved beregning, at x(t) er aftagende? 

Kan I hjælpe med spørgsmål 32 og 33? 

Jeg forsøger at finde x''(t) for at besvare spørgsmål 32, men synes det er svært. 

Tak for hjælpen 


Svar #6
15. december 2021 af Sofiefindus

Hvis x(t) er aftagende, så må svaret til spørgsmål 32 være A) konkav for alle t>

Eller er det forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. december 2021 af janhaa

32. (B)


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. december 2021 af janhaa

33.

(C)


Svar #9
15. december 2021 af Sofiefindus

Mange tak for svar. Har du mulighed for at forklare det for mig? :-)

Mvh.

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. december 2021 af janhaa

#7

32. (B)

Skisser 1 graf der likner, f.ex 

y(x) = 1/(x+4)

så ser du d


Svar #11
15. december 2021 af Sofiefindus

Øv, jeg forstår det desværre ikke. Men tak for hjælpen.

Skriv et svar til: Halveringstid for koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.